Polyperkhon

Faktaboks

Polyperkhon
Født
380 fvt.
Død
308 fvt.
død en gang etter 308 fvt.

Artikkelstart

Polyperkhon var en makedonsk offiser som tjenestegjorde under Aleksander den store og etter hans død spilte en viktig rolle i diadoke-krigene, krigene mellom Aleksanders etterfølgere.

Polyperkhon dro sammen med Aleksander på det persiske felttoget. Etter slaget ved Issos i 333 fvt. fikk han kommandoen over Tymfaias infanteribataljon (333–334 fvt.). Ti år senere, i 324 fvt., ble Krateros nestkommandør og sammen førte de omtrent ti tusen uføre veteranene fra Babylonia til Makedonia. De hadde bare nådd Kikilia i Lilleasia da Aleksander dødde i 323 fvt. Trass i dette fortsatte de å marsjere mot Hellas og nådde Makedonia i 322 fvt. Der hjalp Polyperkhon Antipatros med å seire over det thessaliske kavaleriet til Menon og slå ned det greske opprøret forårsaket av Aleksanders død. Opprøret er kjent som den lamiske krig eller første diadoke-krig (322–320 fvt.).

I 319 fvt. belønnet Antipatros Polyperkhons lojalitet og militære suksess ved å utnevne ham til sin etterfølger i det makedoniske imperiet i stedet for sin egen sønn Kassandros. Kassandros slo seg sammen med Antigonos 1 Monofthalmos og Ptolemaios 1 Soter for å overvinne Polyperkhon, som lanserte noen mottiltak. Han gjenopprettet demokratiet i alle de greske bystatene for å vinne deres politiske støtte. Han tilbakekalte Aleksanders mor, Olympias, fra Epiros for å ha makedonerne på sin side og utnevnte Evmenes fra Kardia til general i Asia istedenfor Antigonos 1.

Militært var Polyperkhon mindre vellykket. Han mislyktes i beleiringen av Megalopolis i 318 fvt., flåten hans ble ødelagt av Antigonos 1 i Bosporos et par måneder senere og han mistet kontroll over Athen i 317 fvt. I samme periode ble Kassandros utnevnt til regent av det makedonske imperiet av kong Filip 3 (Aleksander den stores halvbror), oppfordret av hans kone Eurydike. Polyperkhon rømte til Aitolia.

Da Ptolemaios 1 Soter, Selevkos 1 Nikator, Lysimakhos og Kassandros opprettet en koalisjon mot Antigonos 1, snudde tidevannet. Antigonos 1 inngikk en allianse med Polyperkhon og sendte ham Aleksander den stores uekte sønn, Herakles, som forhandlingskort mot Kassandros. Kassandros opptok forhandlinger med Polyperkhon og påpekte Antigonos 1s upålitelige oppførsel. Kassandros inviterte Polyperkhon og hans sønn Aleksandros til å stå ved hans side ved å utnevne Polyperkhon offiser på Peloponnes og å gi ham hans tidligere eiendeler der tilbake. Polyperkhon ble overtalt til å drepe Herakles samt hans mor Barsine i 309 fvt.

Vi vet ikke eksakt når han døde, men Polyperkhons død tidfestes til mellom 308 og 304 fvt. Selv om Polyperkhos ikke var så kompetent som sine motstandere, var han en modig og lojal offiser med gode militære og politiske egenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg