Kassandros

Faktaboks

Kassandros
Uttale
kassˈandros
Født
358 fvt.
Død
298 fvt.
omtrentlig fødselsår
Aleksander den stores mor, Olympias, utfordret Kassandros' makt ved å drepe kong Filip III, Aleksanders halvbror og mange andre. Kassandros forfulgte henne, knuste hennes hær og dømte henne til døden i 316 fvt.
Av .

Artikkelstart

Kassandros var konge i Makedonia fra 305 til 297 fvt.

Kassandros var en av diadokene «etterfølgerne» som kjempet om å ta over imperiet til Alexander den store etter hans død i 323 fvt. Han var født i Hellas som den eldste sønnen til Antipatros, regent til Makedonia under Aleksander den stores felttog mot Persia og styrte ved siden av sin far. Ifølge Plutark mislikte Kassandros og Aleksander hverandre intenst og det gikk et rykte om at Kassandros var involvert i Aleksanders forgiftning, men det finnes ikke noe bevis for dette.

Kassandros ble misfornøyd med Antipatros valg om å utnevne den makedonske generalen Polyperkhon som sin etterfølger. Derfor forlot han Makedonia og søkte hjelp fra Antigonos I Monofthalmos i Lilleasia. I 318 fvt., etter nederlaget til Polyperkhons flåte av Antigonos I, vendte Kassandros tilbake til Makedonia og overtalte kong Filip III å avsette Polyperkhon. Slik fikk han kontroll over Makedonia og det meste av Hellas, inkludert Athen (319–317 fvt.).

Aleksanders mor, Olympias, utfordret Kassandros' makt ved å drepe kong Filip III, Aleksanders halvbror og mange andre. Kassandros forfulgte henne, knuste hennes hær og dømte henne til døden i 316 fvt. Senere, for å styrke sitt krav på tronen, giftet han seg med Aleksanders halvsøster, Thessaloniki, og ryddet av veien Aleksanders enke, Roxane, og deres sønn i 311 fvt.

Da Antigonos I kom tilbake fra de østlige provinsene for å gjenforene Alexanders imperium under sin egen suverenitet, slo Kassandros seg sammen med Ptolemaios I, Selevkos og Lysimakhos (herskere over Egypt, Babylon og Thrakia) for å hindre ham i dette. Mellom 315 og 303 fvt. kjempet de to sidene ofte. Kassandros mistet kontroll over Athen i 307 fvt. og hans andre eiendeler sør for Thessalia i 303–302 fvt, men da Antigonos endelig ble beseiret og drept i slaget ved Ipsos i Frygia i 301 fvt., sikret Kassandros seg kontroll over Makedonia.

Selv om Kassandros var hensynsløs og drastisk i politikken, grunnla han to store byer, Kassandreia og Thessaloniki og gjenoppbygde Theben som Alexander den store ødela i 335 fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg