Evmenes fra Kardia

Faktaboks

Evmenes fra Kardia

Eumenes

Uttale
ˈevmenes fra Kardia
Født
361 fvt.
Død
316 fvt.
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Evmenes var en makedonsk feltherre hos Aleksander den store. Etter Aleksanders død forsøkte han å bevare riksenheten, men ble forrådt av sine egne soldater og henrettet.

Evmenes var født i oldtidsbyen Kardia på den thrakiske halvøya. I ung alder ble han kongelig sekretær for Filip 2 av Makedonia og fortsatte i samme stilling under Aleksander den store. Evmenes var med på felttoget til Aleksander mot perserne, hovedsakelig som administrator og leder av det kongelige sekretariatet.

Etter Aleksanders død ble han utnevnt til guvernør (kjent som satrap) i Paflagonia og Kappadokia i Lilleasia og sydkysten av Svartehavet til Trapezunt. Under diadoke-krigene mellom de makedonske feltherrene og Aleksanders arvinger og ledsagere, samarbeidet Evmenes med de sistnevnte for å forsvare riksenheten. Evmenes viste fram sitt militærtalent som feltherre ved å hjelpe regenten Perdikkas i sin kamp mot de opprørske makedonske offiserene Antigonos 1, Antipatros, Krateros og Ptolemaios 1 Soter, som kontrollerte forskjellige deler av imperiet. Etter drapet på Perdikkas samlet Evmenes en hær i Kikilia og marsjerte mot de østlige provinsene forfulgt av hærføreren Antigonos.

I slaget ved Gabiene i 316 fvt. ble Evmenes forrådt av sine egne soldater og utlevert til Antigonos, som senere henrettet ham.

Viktigste kilder

  1. Plutarks Liv, VIII, Evmenes
  2. Diodoros fra Sicilia, Historisk Bibliotek, Bok 18
  3. Cornelius Nepos, Evmenes

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg