Faktaboks

Roger Asakil Joya
Født
31. oktober 1981, Tanza, Filippinene
Roger Asakil Joya
Roger Asakil Joya
Av .

Roger Asakil Joya er en filippinsk-norsk kokk. Han er en anerkjent sushikokk som driver restauranten Sabi Omakase i Stavanger, Norges første sushirestaurant med stjerne i Michelinguiden.

Joya har deltatt i VM for sushikokker ved flere anledninger og kommet høyt på listen over ikke-japanske sushikokker. I 2016 vant han prisen Oisemairihonpo.

Bakgrunn

Roger Asakil Joya kom til Norge fra Filippinene som syttenåring og arbeidet som renholder, først på Slemdal skole og senere på flere sushirestauranter i Oslo.

Han viste interesse for kokkefaget, og hos House of Sushi fikk han prøve seg på kjøkkenet. Arbeidslysten og talentet gav ham flere muligheter, og han avanserte etter hvert til Alex Sushi, som på den tiden var den overlegent beste sushirestauranten i Norge. Senere flyttet han til Stavanger, der han etter hvert lyktes stort som kokk og restauratør.

Nordisk sushi

Joya driver gourmetrestauranten Sabi Omakase, som åpnet i 2015 og fikk en stjerne i Michelinguiden i 2017. Dette var den første norske sushirestauranten som oppnådde denne statusen, og fram til 2020 også den eneste.

På Sabi Omakase har Joya utviklet konseptet Nor-Mae. Det er en nordisk tilpasning av klassisk sushi, som kalles edomae.

Ordet edomae er satt sammen av det tidligere navnet på Tokyo, nemlig «Edo», og det japanske «mae» som kan oversettes med nærliggende eller lokal.

Sertifisering

Asakil Joya var den første kokken i Norge som reiste til Japan og ble sertifisert sushikokk og kjøkkensjef av All Japan Sushi Association (AJSA). Han innehar organisasjonens sorte belte (Kuro Bi) av 2. Dan.

AJSA er organisasjonen for sushikokker som har gjennomgått organisasjonens utdanning for å utøve yrket trygt og på et høyt faglig nivå samt undervise andre sushikokker i samsvar med organisasjonens krav. AJSA er den eneste organisasjonen på dette området som er offentlig godkjent i Japan.

Forretningsmann

Roger Asakil Joya gikk i 2011 sammen med investorene Njål Solland og Arild Ask Bringeland om å starte sushirestauranten Sabi Sushi i Stavanger. et takeaway-utsalg. Satsingen utviklet seg etter hvert til en kjede med flere slike steder, og fra 2015 drev selskapet også restauranter.

Eierforholdene i selskapet er endret, og Njål Solland forlot selskapet omkring 2017. Den nye eiergruppen driver catering og restaurant med stadig flere etablissementer i Stavanger-regionen og i seks norske byer. I 2023 teller selskapet nærmere 40 catering- og/eller serveringssteder.

Joya eier ni prosent av selskapet og driver fem av franchisene i konsernet Sabi, nemlig Sabi Pedersgata, Sabi Omakase Stavanger, Sabi Enso, Sabi Kvadrat og Sabi Sandnes.

Utmerkelser

  • Roger Asakil Joya har hatt en stjerne i Michelinguiden siden Sabi Omakase fikk den i 2017.
  • I 2016 kom han på andreplass i kreativ sushi og vant Oisemairihonpo-prisen i det uoffisielle verdensmesterskapet i sushi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg