Restauratøren Escoffier
Restauratøren Georges Auguste Escoffier (1846–1935) har en spesiell plass i fransk matkunst ettersom han ryddet bort motstridende elementer, forenklet og gjorde matlagingen mer presis. Her inspiserer han kjøkkenet på Carlton Hotel i London. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Musée Escoffier de l'Art Culinaire, som ligger i huset der Escoffiers ble født.
Av /©Fondation Auguste Escoffier.

Restauratør er en person som driver restaurant eller som står for servering i en reisevirksomhet eller på et arrangement.

Faktaboks

Uttale
restauratˈør
Etymologi

fra fransk restaurateur som betyr 'en som bygger opp igjen', fra latin restaurare 'å restaurere, forfriske'.

Ordet brukes i en annen betydning om håndverker eller fagspesialist som restaurerer bygninger, kunstverk eller gamle gjenstander.

Historie

Restauratør ble tidligere gjerne brukt om vertshuseier, som kanskje sto for både matlaging og servering, også når virksomheten hadde flere ansatte. Ordet er kjent i norsk litteratur siden tidlig på 1900-tallet.

Virksomhet

Restauratør brukes nå først og fremst om restaurantdrivere som også eier restauranten, men er ikke begrenset til denne bruken. Ordet betegner ikke en egen profesjon, men restauratøren vil ofte ha utdanning som kokk eller servitør, og ha opparbeidet nødvendige kvalifikasjoner gjennom arbeidserfaring i en serveringsbedrift. Noen restauratører har utdanning både som kokk og servitør og kan også ha kombinert dette med økonomi- eller lederutdanning.

Arbeidet omfatter personalbehandling, mat- og vinkunnskap, kjennskap til produksjon av mat, kombinasjonen av mat og drikkevarer samt økonomi. Ettersom de fleste restauranter er små virksomheter, vil restauratøren tidvis tre inn i alle funksjoner på restauranten. Restauratøren er restaurantens ansikt utad og den personen mange gjester henvender seg til og stoler på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg