Faktaboks

Robert Morrison
Uttale
mˈårisən
Født
5. januar 1782
Død
1. august 1834
Robert Morrison at work
Li Shigong (venstre) og Chen Laoyi som oversetter Bibelen under Morrisons oppsyn. Gravering etter maleri av George Chinnery, 1828.
Robert Morrison at work
Av .

Robert Morrison var en skotsk presbyteriansk misjonær, språkforsker og bibeloversetter som var den første protestantiske misjonæren i Kina. Hans misjonsvirksomhet bestod av språkstudier og oversettelsesarbeider.

Misjonær

Det presbyterianske kirkesamfunnet som Morrison var medlem av støttet misjonsarbeidet til William Carey i India. Morrison ble inspirert av dette og søkte i 1804 om tjeneste hos London Missionary Society (LMS). Han reiste ut som misjonær i 1807.

Morrison fikk utdannelse ved misjonens akademi i Gosport nært Portsmouth. Han fikk ansettelse som som oversetter i East India Company. Siden Kina var lukket for misjon var den eneste muligheten å reise ut via handelskompaniet. For kompaniet var misjonsvirksomheten viktig for å åpne opp for handel og for å skaffe språklig og kulturell kompetanse som kunne danne grunnlag for handel.

Det språklige arbeidet Morrison utførte var omfattende, og han la grunnen for senere distribusjon av oversettelser til kinesiske språk. Morrisons brukte en katolsk oversettelse av Bibelen fra tidlig 1700-tall som utgangspunkt for sitt arbeid.

Konflikt med katolske prester og misjonærer

Morrison ankom Kina den 4. september 1807 til den portugisiske kolonien Macao. Derfra reiste han inn til Kanton (Guangzhou). Dette var et område som var åpent for misjonærer og utlendinger. Den katolske kirken i Macao ønsket ikke protestantiske misjonærer og motarbeidet ham aktivt.

Selv var han beskyttet av at han var ansatt i det mektige East India Company. De portugisiske myndighetene turte ikke å reagere mot ham som person. I 1833 var det katolske protester mot hans virksomhet, og hans oversettelser til kinesiske ble stoppet.

Familieetablering og samarbeid

I 1807 giftet han seg med den 17 år gamle Mary Morton i Macau. Siden utenlandske kvinner ikke var tillatt i Guangzhou (Kanton), måtte hun bli i Macao. Atskillelsen var en stor familiemessig belastning, men lønnen fra kompaniet var god. De fikk tre barn sammen, og to av dem vokste opp. Mary døde under en koleraepidemi i 1821.

Morrison samarbeidet med samtidige misjonsarbeidere og forskere. De viktigste var den prøyssiske lingvisten Karl Gützlaff, trykkeren William Milne, misjonæren Samuel Dyer og legen og misjonæren Peter Parker. Han var også initiativtaker til å få etablert et apotek og for å tilby vestlig medisin til befolkningen i Macao.

Kina var et viktig land for rekruttering av arbeidskraft til britiske besittelser. I Melaka i det vestlige Malaysia, ble det på hans initiativ opprettet et anglo-kinesisk college.

I Storbritannia

I 1823 returnerte Morrison til Storbritannia. Han høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid og ble utnevnt som medlem, fellow, av Royal Society i 1825. Før han returnerte hadde University of Glasgow i 1817 gitt ham graden Doctor of Divinity. Under oppholdet i London giftet han seg på nytt med Eliza Armstrong og fikk senere fem barn med henne.

Familien reiste tilbake til Kina i 1826. I 1834 mistet East India Company sitt monopol på handel med Kina. Morrison ble ansatt av de britiske myndigheter i Kina. Han døde samme år.

Ettermæle

Morrison var viktig både som misjonær og for å åpne kulturell og økonomisk kontakt med Kina. Det siste var svært konfliktfylt og førte til destruktive konflikter, europeisk kolonialisme og undertrykkelse av kinesiske interesser. Det britiske East India Company, som han hadde vært knyttet til, hadde store interesser i handel med opium. Denne handelen førte til store problemer i Kina og etter hvert til det som har fått navnet opiumskrigen. Hans ettermæle som misjonær har blitt blandet på grunn av sammenblandingen med imperialistiske og økonomiske interesser. Det arbeidet han utførte som språkforsker og formidler av en avansert kinesisk kultur har imidlertid høstet anerkjennelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Daily, Christopher A. (2013). Robert Morrison and the Protestant Plan for China. Hong Kong: Hong Kong University Press.
  • Hancock, Christopher (2008). Robert Morrison and the Birth of Chinese Protestantism. London: Bloomsbury
  • Morrison, Eliza Armstrong (1839). Memoirs of the Life and Labours of Robert Morrison, To bind. London: P. P. Thomas Printer
  • Ride, Lindsay (1957). Robert Morrison: the scholar and the man. Hong Kong: Hong Kong University Press.
  • Rubenstein, Murray (1996).The Origins of the Anglo-American Missionary Enterprise in China. Lanham: Scarecrow Press.
  • Ying, Fuk-Tsang (2012). Evangelist at the Gate: Robert Morrison's Views on Mission. Journal of Ecclesiastical History, side 306-330.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg