Robert Lowell var en amerikansk lyriker, kanskje den fremste i sin generasjon. Han studerte ved Harvard University og senere ved Kenyon College, der han tok avsluttende eksamen i 1940.

Han ble først avvist to ganger da han meldte seg frivillig til tjeneste i forsvaret, men senere nektet han av moralske grunner all deltagelse i krigen under henvisning til de alliertes bombinger av sivile mål. For dette ble han dømt til ett års fengsel.

Lowell var lærer ved universitetene Kenyon, Boston og Harvard.

Flere av diktene i den første samlingen, Land of Unlikeness (1944), ble revidert og utgitt på ny i Lord Weary's Castle (1946). Der og i The Mills of the Kavanaughs (1951) kaster Lowell et kritisk lys over så vel New Englands fortid som kaoset og meningsløsheten i samtiden, og søker mening og verdier med forankring i sin katolske tro.

Et omslag i stil og emnevalg er merkbart i Life Studies (1959), der det er få spor igjen av katolisismen. Diktene har fått en friere form, bildene er blitt enklere og språket nærmer seg ofte prosa. Hele boken har et personlig og intimt preg, og denne diktningen, som var inspirert av Ezra Pounds Pisan Cantos, har fått betegnelsen konfesjonell.

Det personlige ble noe neddempet i de senere samlingene, For the Union Dead (1964) og Near the Ocean (1967). Notebook 1967–68 (1969, revidert utgave i 1970) markerer en ny stil, med lange sekvenser av rimfrie sonetter, som fortsettes i The Dolphin (1973), sterkt preget av oppbruddet i hans liv, og Day by Day (1977).

Imitations (1961) er frie diktoversettelser. The Old Glory (1965) samler tre tematisk beslektede skuespill som bygger på noveller av Nathaniel Hawthorne og Herman Melville.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.