Faktaboks

Robert Lowell
Robert Traill Spence Lowell jr.
Uttale
lˈouəl
Født
1. mars 1917, Boston, Massachusetts, USA
Død
12. september 1977, New York City, New York, USA
Robert Lowell, 1965

Fra Grolier Poetry Bookshop, Harvard Square, Cambridge, Massachusetts, USA

Robert Lowell, 1965
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Robert Lowell var en amerikansk lyriker, kanskje den fremste i sin generasjon.

Biografi

Lowell studerte ved Harvard University og senere ved Kenyon College, der han tok avsluttende eksamen i 1940.

Han ble først avvist to ganger da han meldte seg frivillig til tjeneste i forsvaret, men senere nektet han av moralske grunner all deltagelse i andre verdenskrig under henvisning til de alliertes bombinger av sivile mål. For dette ble han dømt til ett års fengsel.

Lowell var lærer ved universitetene Kenyon, Boston og Harvard.

Forfatterskap

Flere av diktene i den første samlingen, Land of Unlikeness (1944), ble revidert og utgitt på ny i Lord Weary's Castle (1946). Der og i The Mills of the Kavanaughs (1951) kaster Lowell et kritisk lys over så vel New Englands fortid som kaoset og meningsløsheten i samtiden, og søker mening og verdier med forankring i sin katolsketro.

Et omslag i stil og emnevalg er merkbart i Life Studies (1959), der det er få spor igjen av katolisismen. Diktene har fått en friere form, bildene er blitt enklere og språket nærmer seg ofte prosa. Hele boken har et personlig og intimt preg, og denne diktningen, som var inspirert av Ezra Pounds Pisan Cantos, har fått betegnelsen konfesjonell.

Det personlige ble noe neddempet i de senere samlingene, For the Union Dead (1964) og Near the Ocean (1967). Notebook 1967–68 (1969, revidert utgave i 1970) markerer en ny stil, med lange sekvenser av rimfrie sonetter, som fortsettes i The Dolphin (1973), sterkt preget av oppbruddet i hans liv, og Day by Day (1977).

Imitations (1961) er frie diktoversettelser. The Old Glory (1965) samler tre tematisk beslektede skuespill som bygger på noveller av Nathaniel Hawthorne og Herman Melville.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Jamison, Kay Redfield (2017): Robert Lowell, Setting the River on Fire: A Study of Genius, Mania, and Character. Knopf. ISBN 978-0307700278

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg