Faktaboks

Robert Alexander Watson-Watt
Uttale
wˈåtsn wåt
Født
13. april 1892, Brechin, Skottland, Storbritannia
Død
5. desember 1973, Inverness, Skottland, Storbritannia
Robert Watson-Watt

Robert Alexander Watson-Watt var en britisk (skotsk) fysiker som blant annet arbeidet med instrumenter for radioposisjonsbestemmelse, og utviklet det første praktisk brukbare radarsystem.

Biografi

Robert Watson-Watt var født i Skottland 13. april 1892. Han ble ingeniør i 1912 ved University of St. Andrews. Under første verdenskrig arbeidet Watt som assistent ved universitetets Engineering Department.

Watt begynte sin karriere som fysiker med en jobb ved det meteorologiske institutt i England. Han fikk i oppgave å spore tordenstormer ved å bruke radiosignaler sendt ut når det lynte. I 1927 etablerte England the Radio Research Station med Watson-Watt som leder. Han ledet i løpet av 1930-årene utviklingen av et system for sporing av elektriske signaler med store militære anvendelsesmuligheter, for eksempel lokalisering av radioer. Under andre verdenskrig brukte britene systemet i bekjempelsen av tyske ubåter. Watt ledet også en videreutvikling av systemet som ble brukt av luftvåpenet i bekjempelsen av tyske fly. For alt dette ble Watt slått til ridder i 1942 og fikk en Medal for Merit av USA i 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg