Avishode Rjukan Dagblad
Avishode Rjukan Dagblad
Norsk presses historie.
Forside av Rjukan Dagblad.

Forside av Rjukan Dagblad 3. januar 1930.

Forside av Rjukan Dagblad.
Nasjonalbilioteket .

Rjukan Dagblad var en avis som ble utgitt fra 1919 til 1967.

Historie

Ola Storeng startet Rjukan Dagblad.

Avisgründeren Ola Storeng (bildet) sto bak avisene Telen og Teledølen på Notodden. I 1910 startet han også den første avisen på Rjukan. Rjukan Dagblad endte bokstavelig talt opp i en skoeske i 1967. Historien forteller at styreformannen i bladet en dag dukket opp i Vardens avisredaksjon i Skien med en skoeske under armen. Den inneholdt abonnentlisten til Rjukan Dagblad. Om Varden kunne tenke seg å overta Rjukan-avisen? Ifølge Truls E. Norby sa Varden ja til overtakelse. Rjukan Dagblad hadde da vært utgitt i en årrekke av Telen på Notodden, men ingen av partene var fornøyde med kompaniskapet. I en kortere periode fikk nå Varden en daglig side med stoff fra Rjukan og Tinn, og i headingen sto det å lese «Varden, hvori opptatt Rjukan Dagblad». Etter en stund avgikk både side og navn en stille død.

Ola Storeng startet Rjukan Dagblad.
Norsk presses historie.

1911 var et merkeår på Rjukan, eller Såheim som stedet fortsatt ble kalt. Rjukanfossen ble lagt i rør, og det lille tettstedet i Vestfjorddalen måtte huse en strøm av mennesker som søkte jobb på salpeterfabrikken og den nye kraftstasjonen som skulle bygges på Vemork. Og samtidig med at det nye samfunnet tok form, fikk stedet sin første avis, Rjukan.

Bak tiltaket sto redaktør Ola Storeng og fru Ragna Storeng på Notodden. Men snart sto tinndølen Olav Lofthus oppført i handelsregisteret både som utgiver og redaktør. Sammen med sin driftige kone, Magnhild Forsberg, kom han til å sette preg på Rjukan-samfunnet på mer enn én måte. Kona tok over det nye Rjukan Hotell, og i den såkalte «Blå sal» satte redaktøren opp sitt redaksjonslokale. Seinere etablerte også Lofthus Rjukans første kino.

Mange redaktører

Lofthus døde allerede i 1912, og bladet Rjukan ble overtatt av et aksjeselskap. Fra 1912 til 1916 fulgte den ene redaktøransettelsen etter den andre, med både sosialister og Venstre-menn som redaktører. Det var først nummer ti i rekken, Henrik Lysøe, som kom til å skape stabilitet i arbeidet.

Rjukan framsto de første årene uten noen avklart politisk profil, men forsøkte å være et lokalpatriotisk blad der spaltene sto «aapne for enhver frimodig mening». Ifølge Berner Hansen var det ingen hemmelighet at Rjukan Salpeterfabrikker var en stor økonomisk bidragsyter til bladet. Særlig ble denne støtten viktig da avisen fikk en radikal konkurrent, Maana (syndikalistisk tidsskrift), og seinere i Rjukan Arbeiderblad. Da tok avisen et skritt til høyre «for likevektens skyld», som ordfører Bryn uttrykte det.

Navneskifte

I 1919 skiftet Rjukan navn til Rjukan Dagblad, og avisen var blitt dagsavis. Rjukan Dagblad ble overtatt av nazistene i 1942 og skulle få en vanskelig periode etter krigen. Igjen var det klart for en serie ulike redaktører. Bare i 1945 bekledde fire menn jobben.

I 1949 tok Høyres Presseforbund opp forhandlinger med Telen, og resultatet var at både redaksjon og trykking av bladet ble flyttet til Notodden og lagt inn under Telens kontroll. Som en kuriositet var det Erling Storeng, sønn av Ola Storeng, som sto som redaktør fra 1950 til avisen gikk inn i Varden i 1967.

Fakta

  • Rjukan: første nr. 17.12.1910, første red. Olav Lofthus.
  • Skiftet navn til Rjukan Dagblad 16.8.1919.
  • Siste nr. 7.7.1967.

Opplag

  • 3.600 (1920)
  • 3.000 (1932)
  • 1.400 (1950)
  • 1.024 (1966)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dahl, H. (1973): Rjukan Arbeiderblad 50 år.
  • Hansen, B. (1970): Avis må til! En oversikt over aviser i Telemark fra 1830 til 1970.
  • Kirkvaag, O. (1935): Arbeiderpressen i Norge. Kort historikk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg