Faktaboks

Vannøya
Vanna, Vánnjá, Várdná
Vanna/Vannøy i Karlsøy
Vanna/Vannøy i Karlsøy
Av .

Vannøya er ei berglendt øy i Karlsøy kommune, Troms fylke. Den er 227 kvadratkilometer med 799 innbyggere (2017), inkludert Lille-Skårøya i øst som Vannøya har veiforbindelse til. Vannøya har en langstrakt form nordvest–sørøst og ligger ut mot det åpne havet mellom Helgøya og Nord-Fugløya, vest for munningen av Lyngen (Fugløyfjorden). Høyeste punkt er Vanntinden i sørvest, som når 1031 meter over havet.

Det er spredt bebyggelse langs kysten, og fylkesvei 305 fører langs vest- og sørkysten fra Torsvåg i nordvest via Skåningsbukt i sør til Lille-Skårøya i sørøst. Over Vannareidet går fylkesvei 306 fra Vollstad på vestkysten til Lille-Skårøya i øst. Det er bilfergeforbindelse fra Skåningsbukt til Karlsøya og kommunesenteret HansnesRingvassøya, og Vannvåg i sørøst har enkelte anløp av hurtigbåtforbindelsen mellom Tromsø og Skjervøy.

Sentralt på vestsiden av øya ligger Sengskroken (Sædingskroken) kirke, en langkirke i tre oppført i 1962.

Navnet kommer av norrønt vǫrn, 'vern'; øya som verner mot havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg