Kulturtanken, statlig etat for kunst- og kulturformidling til barn og unge i skolen, opprettet 2016, sorterer under Kulturdepartementet. Direktør fra 2016 er Lin Marie Holvik.

Kulturtanken ble opprettet ved sammenslåing av Rikskonsertene og sekretariatet for Den kulturelle skolesekken.

Institusjonen har det nasjonale ansvaret for kulturformidling til skolene innenfor alle kunstuttrykk. Den engasjerer profesjonelle utøvere på høyeste nivå. Administrasjonen ligger i Nydalen i Oslo.

Den kulturelle skolesekken ble opprettet i 2001 som en institusjon for statlig kulturformidling til elevene i grunnskolen. Den ble gradvis utvidet til å gjelde alle elever til og med videregående skole.

Institusjonen formidlet både scenekunst, billedkunst, musikk, film, litteratur og den norske kulturarven. Fra 2016 inngår den i Kulturtanken.

Kulturtanken er fortsettelsen av institusjonen Rikskonsertene, som ble etablert i 1967 på initiativ av Norsk kulturråd for å stimulere det regionale musikklivet i Norge. Rikskonsertene var en parallell institusjon til Riksteatret og hadde fylkeskommunene som samarbeidspartnere lokalt og regionalt.

Konsertene hadde stor sjangermessig spredning. Rikskonsertene drev blant annet forsøksvirksomhet med nye formidlingsformer og komposisjonsverksteder for barn og unge.

Det kunstneriske aspektet var overordnet det pedagogiske. Mange av de betydeligste norske musikerne turnerte med Rikskonsertene. I senere år nådde Rikskonsertene over én million publikummere hvert år. 

Blant direktørene i senere år var Åse Kleveland 2006–2012 og Turid Birkeland 2012–2015.

I 2012 ble avdelingen for offentlige konserter avviklet, og i 2016 gikk Rikskonsertene inn i den nye institusjonen Kulturtanken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.