Richard H. Thaler er en amerikansk samfunnsøkonom og professor ved Booth School of Business, University of Chicago, USA. Thaler er kjent som en av grunnleggerne av fagdisiplinen adferdsøkonomi, og ble i 2017 tildelt Nobels minnepris i økonomi for sitt arbeid med å integrerte psykologi i økonomifaget.

Richard Thaler avla doktorgrad i samfunnsøkonomi ved University of Rochester i 1974. Under et forskeropphold på Stanford University i California ble han kjent med psykologene Daniel Kahneman og Amos Tversky, som hadde begynt å interessere seg for de psykologiske sidene ved økonomiske beslutninger.

Kahnemann og Tversky ble viktige inspiratorer for Thaler, og på 1980-tallet publiserte han en rekke artikler som bidro til å gjøre psykologisk innsikt utbredt innenfor økonomifaget. Blant annet hadde han en kjent artikkelserie i tidsskriftet Journal of Economic Perspectives kalt «Anamolies» (anomalier), hvor han beskrev fenomener som vanskelig kunne forklares ut fra standard økonomisk teori.

Retningen Thaler var med på å legge grunnlaget for, er i dag kjent som adferdsøkonomi («behavioral economics»). Denne retningen skiller seg fra standard økonomisk teori ved å ha mer realistiske antagelser om hvordan mennesker gjør økonomiske valg.

Tradisjonelt har økonomifaget antatt at mennesker er perfekt rasjonelle, utelukkende bryr seg om seg selv og aldri sliter med selvkontrollproblemer. Thaler utfordret disse antagelsene gjennom en serie vitenskapelige artikler som viste hvordan mennesker ofte avviker fra disse tre idealene.

Selv om Thalers teorier lenge var kontroversielle blant økonomer, utgjør de i dag en standard del av økonomifaget.

Thaler sin forskning har fått stor gjennomkraft blant politikere. I 2008 skrev han boken Nudge sammen med Harvard-professor Cass Sunstein. I denne boken beskrev de hvordan mennesker kan «dultes» til å gjøre valg som er i deres langsiktige egeninteresse uten å innskrenke valgfriheten deres. For eksempel har Thaler vist hvordan små «dult» kan hjelpe folk med å spare mer penger til egen pensjon. Teoriene fra boken førte blant annet til at myndighetene i Storbritannia opprettet sin egen «dulte-gruppe» kalt The Behavioral Insights Team.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.