Daniel Kahneman

Faktaboks

Daniel Kahneman
Født
5. mars 1934, Tel Aviv, Israel
Kahneman i Davos januar 2013 på World Economic Forum
Daniel Kahneman er nobelprisvinner i økonomi og en av de mest betydningsfulle adferdsøkonomene.

Daniel Kahneman er en israelsk-amerikansk psykolog, tildelt Nobelprisen i økonomi i 2002, sammen med Vernon L. Smith. Kahneman har vært professor først i Jerusalem, fra 1978 i Canada og fra 1986 i USA.

Kahneman forsket opprinnelig på oppmerksomhet, men ble verdenskjent da han i 1970-årene publiserte en serie eksperimentelle studier sammen med Amos Tversky om hvordan mennesker vurderer sannsynligheter i dagliglivet, hvilke snarveier (heuristikker) de bruker og hvilke skjevheter (biases) som kan oppstå ved slike vurderinger.

De utviklet også en teori om beslutninger under usikkerhet, som på viktige punkter avviker fra rådende økonomiske modeller. For disse arbeidene ble Kahneman tildelt Nobels minnepris i økonomi i 2002, en pris han delte med den amerikanske samfunnsøkonomen Vernon L. Smith.

Kahneman har i senere år utført viktig forskning på hvordan mennesker husker behagelige og ubehagelige hendelser i fortiden, og hvor godt eller vondt de forestiller seg at fremtidige hendelser vil være, forestillinger som på systematiske måter kan komme til å avvike fra realitetene.

Kahnemans forskning er oppsummert i den svært lesverdige boken Thinking, fast and slow fra 2011, som i 2012 ble utgitt på norsk med tittelen Tenke, fort og langsomt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg