Faktaboks

Daniel Kahneman
Født
5. mars 1934, Tel Aviv, Israel
Død
27. mars 2024
Kahneman i Davos januar 2013 på World Economic Forum
Daniel Kahneman er nobelprisvinner i økonomi og en av de mest betydningsfulle adferdsøkonomene.

Daniel Kahneman var en israelsk-amerikansk psykolog. I 2002 ble han tildelt Nobelprisen i økonomi, sammen med Vernon L. Smith. Kahneman har vært professor først i Jerusalem, fra 1978 i Canada og fra 1986 i USA.

Kahneman forsket opprinnelig på oppmerksomhet, men ble verdenskjent da han i 1970-årene publiserte en serie eksperimentelle studier sammen med Amos Tversky. Studiene handlet om hvordan mennesker vurderer sannsynligheter i dagliglivet, hvilke snarveier (heuristikker) de bruker og hvilke skjevheter (biases) som kan oppstå ved slike vurderinger.

De utviklet også en teori om beslutninger under usikkerhet, som på viktige punkter avviker fra rådende økonomiske modeller. For disse arbeidene ble Kahneman tildelt Nobels minnepris i økonomi i 2002, en pris han delte med den amerikanske samfunnsøkonomen Vernon L. Smith.

Kahneman utførte senere viktig forskning på hvordan mennesker husker behagelige og ubehagelige hendelser i fortiden, og hvor godt eller vondt de forestiller seg at fremtidige hendelser vil være, forestillinger som på systematiske måter kan komme til å avvike fra realitetene.

Kahnemans forskning er oppsummert i den svært lesverdige boken Thinking, fast and slow fra 2011, som i 2012 ble utgitt på norsk med tittelen Tenke, fort og langsomt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg