Faktaboks

René Char
Uttale
ʃa:r
Født
14. juni 1907, L’Isle-sur-la-Sorgue, Frankrike
Død
19. februar 1988, Paris
René Char, 1941
René Char, 1941
Av /𝒲.

René Char var en fransk dikter. Som ung stod han nær surrealismen, men brøt med bevegelsen i 1934.

Char var sterkt politisk engasjert, deltok i kampen mot Francisco Francos regime i Spania under den spanske borgerkrigen og ledet siden en motstandsgruppe i det okkuperte Frankrike under andre verdenskrig. Etter krigen holdt han større avstand til aktuelle hendelser, men engasjerte seg sterkt i miljøbevegelsen og i kampen mot atomkraft.

Han var opptatt av filosofi, særlig av førsokratikerne, og samarbeidet blant annet med Albert Camus og Martin Heidegger samt med billedkunstnere og komponister. Men de sterkeste impulsene fikk han fra naturen, særlig i Provence. For Char blir dikterordet til handling når det i en kaotisk verden ordner og stiller på plass de ting det benevner. Diktningen er for ham et farefylt oppgjør med alt som truer det menneskelige, og i hele hans verk brytes en livsbekreftende holdning med et pessimistisk syn på Jordens fremtid.

René Char har en uavhengig, men fremtredende plass i 1900-tallets franske litteratur. Blant hans verker kan nevnes diktsamlingene Le Marteau sans maître (1934), Feuillets d'hypnos (1946), Fureur et Mystère (1948), Les Matinaux (1950), Parole en archipel (1962), Commune présence (1965) og Le Nu perdu (1971). Dramatiske arbeider er samlet i Trois Coups sur les arbres (1967).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg