Ranheim kirke
Ranheim kirke
Av /Arfo forlag.

Ranheim kirke er en kirke i mur på Ranheim i Trondheim. Kirken hører til Ranheim og Charlottenlund sokn i Nidaros bispedømme. Den forvaltes av Kirkelig fellesråd i Trondheim.

Ranheim kirke stod ferdig i 1933 og ble vigslet samme år. Den er oppført etter tegninger av arkitekt Roar Tønseth. Kirken har 300 rundt sitteplasser. Den har vernestatus som «Listeført (etter 1850)».

Ranheim kirke
Ranheim kirke
Av /Arfo forlag.

Eksteriør og interiør

Ranheim kirke er en korskirke i mur med korte tverrarmer. På mønet i sør har den en takrytter. Kirken har to kirkeklokker støpt av Olsen Nauen Klokkestøperi i 1932. Kirkegården ligger litt lavere enn kirken.

Korgulvet er hevet over gulvet i skipet. Kirken er utsmykket av Ingrid Kiær, som blant annet har laget korsfestelsesbildet over alteret. Orgelgalleriet ligger innenfor inngangen i sør. Kirkens historie er inngravert i en egen portal på østveggen.

Historie

Den første kirken på Ranheim ble oppført i 1898 og var et kapell. 25. januar 1932 brant bygningen ned etter å ha blitt truffet av lynet. Ved en kongelig resolusjon 11. november 1932 ble det gitt tillatelse til å bygge et nytt kapell på et annet sted enn der den opprinnelige kirken stod.

Den nye kirken, som også først ble titulert som kapell, ble innviet og vigslet 20. april 1933 av biskop Johan Nicolai Støren. Den ligger rundt 100 meter nordøst for stedet der den gamle kirken sto. I 2013 ble kirken restaurert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg