USS Arkansas

U.S. National Archives.

USS Arkansas var et amerikansk slagskip brukt under andre verdenskrig. Det var det eldste amerikanske slagskipet som ble brukt i kamp under krigen.

Historie

USS Arkansas ble sjøsatt 14. januar 1911 og første gang tatt i bruk av den amerikanske marinen fra september 1912. Det deltok i den amerikanske intervensjonen i Mexico i 1914, under den meksikanske revolusjonen, hvor det landsatte soldater som okkuperte Veracruz. Under første verdenskrig var det tilsluttet den britiske Grand Fleet, den britiske hovedflåten, fra juli 1918.

Etter USAs inntreden i andre verdenskrig ble USS Arkansas brukt som kadettskip og til å eskortere konvoier. I juni 1944 deltok slagskipet med artilleristøtte under invasjonen av Normandie, og fra februar til mai 1945 støttet det operasjonene på Iwo Jima og Okinawa. Det ble senket i 1946 under atomprøvesprengningene på Bikini.

Spesifikasjoner

USS Arkansas var utrustet med en hovedbestykning på tolv 12-tommers kanoner i seks dobbelttårn.

  • Deplasement: 23 700 tonn (1941)
  • Lengde: 171,45 meter (1941)
  • Topphastighet: 20,5 knop (1941)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg