Faktaboks

Ragnar Aalbu
Født
10. september 1966, Oppdal
Trilogien Dyr i drift er både skrevet og illustrert av Ragnar Aalbu og ble gitt ut på CappelenDamm i 2008.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ragnar Aalbu står for illustrasjonene i Bjørn F. Rørviks Purriot og den usynlige mannen som kom ut på Cappelen Damm i 2012.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ragnar Aalbu er en norsk illustratør og barnebokforfatter som har mottatt mange priser for sine dekorative og stiliserte illustrasjoner. Han arbeider for byråer, magasiner og forlag og har utgitt bildebøker både med egne tekster og sammen med andre forfattere. Aalbu bor og arbeider i Oslo.

Han ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, institutt for visuell kommunikasjon, fra 1991 til 1996.

Debuten som bildebokforfatter kom i 2004, med boka Fokus på ku. Et år senere kom oppfølgerne Grundig om gris (2005) og Sau i sentrum. I disse landbruksrelaterte bildebøkene presenterer han absurde og morsomme egenstudier av dyr, med illustrasjoner i retrostil. Serien ble i 2008 samlet til ett bind og utgitt med tittelen Dyr i drift. Siden har han utgitt flere titler, blant annet Anda i Ødemarka (2012), Opp og frem 1945 (2013) og Krokodille i treet (2015).

Aalbu har også illustrert en rekke bøker for andre forfattere, som for eksempel Helene Uri, Tor Edvin Dahl og Brit Bildøen. I 2012 og 2013 illustrerte han Bjørn F. Rørviks to bildebøker om mesterdetektiven Purriot. Bøkene er krimfortellinger for barn, med referanser til Agatha Christies mesterdetektiv Poirot og med art deco-inspirerte illustrasjoner. I tillegg til bildebøker har han også formgitt en rekke bokomslag og laget illustrasjoner til reklameplakater og tidsskrifter.

Prisbelønte illustrasjoner i forenklet formspråk

For Fokus på ku (2004) mottok han Debutantprisen og Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur. Aalbu har mottatt priser i Årets vakreste bøker og vunnet gull i Visuelt. Han er innkjøpt av Nasjonalbiblioteket og er representert i Martin Salisburys bok PLAY PEN: New Children's Book Illustration (2007). For bildeboka Krokodille i treet (2015) ble han nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Aalbu bruker oftest digitale kollasj- og tegneteknikker. Det stiliserte formspråket kjennetegnes av forenklede figurer uten for mange detaljer. Overflatene er stofflige og fargene er mettede og avdempede. Illustrasjonene er dekorative og har tydelige referanser til art deco, samtidig kan de betegnes som særegne og moderne.

Han er medlem av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Tegnerforbundet og Norske Billedkunstnere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg