REC

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

REC Silicon ASA er et norsk solenergiselskap med hovedkontor på Lysaker i Bærum. Selskapet ble etablert i 1996 under navnet Fornybar Energi.

Faktaboks

Også kjent som
REC

Fra 2013 er Tore Torvund konsernsjef og fra 2021 er Kjell Inge Røkke styreleder i foretaket.

I desember 2019 kjøpte Kjell Inge Røkke seg opp i selskapet gjennom Aker Capital AS, og ble med det REC Silicons største aksjonær (cirka 23 prosent).

Historikk

REC har bakgrunn i selskapet ScanWafer, som fremstilte silisiumskiver (wafere) og ble etablert i Glomfjord i 1994 av Alf Bjørseth. ScanWafer og REC fusjonerte i 2004. REC ble børsnotert i 2006 og er blitt et av verdens største selskaper på sitt område med cirka 4200 ansatte og en omsetning på 13,8 milliarder kr (2010).

REC har aktiviteter i hele solenergikjeden: først produksjon av såkalt superrent silisium, deretter fremstilling av tynne silisiumskiver og til slutt konstruksjon av solceller og solcellepaneler og moduler og systemer av disse. Produksjon av silisium skjer i USA, av silisiumskiver i Glomfjord, på Herøya i Porsgrunn og i Singapore, av solceller i Narvik og Singapore, og av solcellepaneler i Singapore.

I oktober 2011 besluttet selskapet å legge ned to av fire waferfabrikker på Herøya, en av to waferfabrikker i Glomfjord, samt solcellefabrikken i Narvik.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg