Faktaboks

Premonstratenserordenen

forkortes O Praem eller CPR

Uttale
premonstratˈenserordenen

Premonstratenserordenen er en munkeorden stiftet i 1121 av Norbert fra Xanten (cirka 1080–1134), og godkjent av paven i 1126. I sin blomstringstid tidlig på 1200-tallet hadde ordenen over 600 klostre. Dens hovedsete var inntil den franske revolusjon Prémontré i Frankrike. Rundt år 2000 hadde Premonstratenserordenen rundt 1300 medlemmer fordelt på cirka 50 klostre.

Ordenen søkte å forene det liturgiske liv og meditasjon med pastoral virksomhet utad. Den forsørget også herberger og hospitaler. Ordensdrakten er hvit, og premonstratenserne heter derfor i Storbritannia White Canons.

I Danmark hadde ordenen klostre i Tommerup (1155), Øvits og Væ (senere kalt Bäckaskog) i Skåne, Børglum og nonneklosteret Vrejlev i Vendsyssel. I Norge hadde ordenen klostre i Tønsberg (stiftet cirka 1190) og Dragsmark (fra før 1250). Ved klosteropphevelsene under og etter den franske revolusjon gikk ordenen nesten til grunne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg