Faktaboks

Pointe-Noire
Uttale
poɛt noˈa:r
Notre Dame, Pointe-Noire
Katedralen Notre Dame i Pointe Noire.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Pointe-Noire
Pointe-Noire har kyst til Atlanterhavet. Foto fra en strand ved byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Pointe-Noire er nest største by i Republikken Kongo og landets viktigste havneby. Byen ligger ved Atlanterhavet, 394 kilometer vest for hovedstaden Brazzaville og 150 kilometer nord for Kongoelven, og har rundt 1,3 millioner innbyggere (2022). Området kjennetegnes av et tropisk klima med regntid fra oktober til mai og en tørr, relativt kjølig periode fra juni til september.

Oljefunnene i 1960-årene førte til at Pointe-Noire ble det kommersielle sentrum i landet. Siden 1980-tallet har petroleumsvirksomheten i området stått for rundt 90 prosent landets eksportinntekter og vel 50 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). Pointe-Noire har også en betydelig fiskeindustri, som i perioder har vært i konflikt med oljeutviklingen i området. I tillegg eksport av petroleumsprodukter, eksporteres det også tømmer, palmeolje og bomull fra Point-Noire. Den viktigste industrivirksomheten er knyttet til oljesektoren, men også næringsmiddelindustri, sagbruk og metall- og kjemisk industri er representert i byen.

Fra 1950 til 1958 var Pointe-Noire hovedstad i Fransk Ekvatorial-Afrika, som omfattet dagens Republikken Kongo, Gabon, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk. Etter at landet ble selvstyrt republikk i 1958 under Det franske fellesskap, ble Pointe-Noire erstattet av Brazzaville som hovedstad.

Pointe-Noire internasjonale lufthavn ligger nær byens sentrum og er landets største flyplass. Byen er også endestasjonene til jernbanen Congo-Océan mellom Brazzaville og Pointe-Noire (515 kilometer). Pointe-Noire har i tillegg et buss-nettverk som går gjennom store deler av byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg