Republikken Kongo
Landskap mellom Brazzaville og Pointe Noire.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Nouabale-Ndoki nasjoinalpark

Nouabale-Ndoki nasjonalpark regnes som et av de mest betydningsfulle skogsreservatene i Republikken Kongo.

Republikken Kongo ligger vest i Sentral-Afrika, og har en 169 kilometer lang kystlinje mot Atlanterhavet. Landet ligger ved ekvator, og grenser til Den demokratiske republikken Kongo i sør og øst, Gabon i vest og Kamerun i nord.

Landarealet i Republikken Kongo utgjør 342 000 kvadratkilometer, hvorav det meste av innlandet består av et lavtliggende platå mellom 200-1000 meter over havet. Rundt 65 prosent av Republikken Kongo er skogkledd, og landet er relativt tynt befolket med en befolkningstetthet på 17 mennesker per kvadratkilometer (World Population Review, 2020). Store deler av befolkningen er konsentrert i og rundt hovedstaden Brazzaville og havnebyen Pointe-Noire, og jernbanestrekningen mellom disse byene.

Regnskog

Republikken Kongo har den nest største regnskogdekningen i Afrika etter nabolandet Den demokratiske republikken Kongo. Regnskogen er en del av den sentralafrikanske ekvatoriale regnskogen, og er naturlig habitat for 597 fuglearter, 166 pattedyr og en rekke amfibier og reptiler. I tillegg huser regnskogen flere arter som regnes som endemiske.

Regnskogen i landet har vært sterkt truet av ulovlig tømmerhogst, krypskyting av dyrearter og fra bønder som trenger jord og svir av skogen. Etter at regjeringen privatiserte tømmerindustrien, har industriell hogst ført til avskoging i de vanskelig tilgjengelige områdene nord i landet.

I 1993 ble Nouabale-Ndoki nasjonalpark etablert i samarbeid med den kongolesiske regjeringen og Wildlife Conservation Society (WCS) for å hindre ytterligere hogst av skogen og for å bevare dyrelivet i Sentral-Afrika. Nasjonalparken regnes som en av de mest betydningsfulle skogreservatene i Afrika, og ligger i Kongobassenget i den nordlige delen av landet.

Fjell- og platåområder

Regnskog i Republikken Kongo

Elven Dja med regnskog på begge sider.

Innenfor Republikken Kongos smale kystslette preges området av tett skog, savanner og en rekke parallelle brattkanter med en høyde som varierer fra 500 til 900 meter over havet. Nordøst for dette området ligger Niaribassenget, som regnes som landets beste jordbruksregion, omkring elven Niari. Batéképlatået nord for Niaridalen danner vannskillet mellom elvene som renner mot kysten, og de som renner mot Kongobassenget. Platåets gjennomsnittshøyde er cirka 600 meter over havet, med avtagende høyde mot sør, hvor platået danner en steil sandsteinskant mot Kongoelven.

Mot nordvest går Batéképlatået over i Chaillufjellene. Området danner vannskillet mellom Niaridalen og elven Ogooué, som er Afrikas femte største elv og renner gjennom Gabon. Landets høyeste fjell, Monts de la Lékéti (1040 meter over havet), ligger nær grensen mot Gabon. Kongobassenget dominerer i den nordlige halvdelen av landet og karkteriseres av flate sumpområder samt flere sideelver til Kongoelven. Den største sideelven i området, Oubangui, markerer grensen mellom Den demokratiske republikken Kongo og Republikken Kongo. Sideelveneskilles av lave høyderygger, og vest for Oubangui finnes et circa 150 kilometer bredt sumpområde.

Klima

Republikken Kongo kjennetegnes av et tropisk klima, og beliggenheten ved ekvator sikrer stabile temperaturer hele året med små årlige variasjoner. De gjennomsnittlige dagtemperaturene ligger på rundt 25 grader på dagtid med noe kjøligere netter. Luftfuktigheten er gjennomgående høy over hele landet.

Ekvator krysser landet like nord for Liranga-distriktet, og regntiden strekker seg fra april til oktober i de nordlige områdene. Den tørreste perioden varer fra november til mars, mens regnperiodene og tørkeperiodene i områdene sør for ekvator og ved kysten er motsatt av de nordlige områdene.

Årsnedbøren varierer fra rundt 2000 millimeter i Kongobassenget i nord til 1250 millimeter i Pointe-Noire ved kysten. Benguelastrømmen bringer kjøligere vann fra Atlanterhavet og moderere temperaturene noe ved kysten og i de sørlige delene av innlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg