Republikken Kongos geografi

.

Artikkelstart

Innenfor Republikken Kongos smale kystslette, som ikke overstiger 90 moh., hever det seg en rekke parallelle brattkanter, Mayoumbéfjellene, med en høyde som varierer fra 500 til 800 moh. Nordøst for disse fjellene ligger Niaribassenget, som er landets beste jordbruksregion, omkring elven Niari. Batéképlatået nord for Niaridalen danner vannskillet mellom elvene som renner mot kysten, og de som renner mot Kongobassenget. Platåets gjennomsnittshøyde er ca. 600 moh., med avtagende høyde mot sør, hvor platået danner en steil sandsteinskant mot elven Kongo.

Mot nordvest går Batéképlatået over i Chaillufjellene, som danner vannskillet mellom Niaridalen og Ogooué som renner gjennom Gabon. Landets høyeste fjell, Monts de la Lékéti (1040 moh.), ligger nær grensen mot Gabon. Den nordlige halvdelen av landet tilhører Kongobassenget og består av flate, ofte sumpige daler; dels Kongos elvedal, dels dalene langs bielvene, hvorav de viktigste er Oubangi og Sanga. Bielvene skilles av lave høyderygger med retning nordvest–sørøst. Vest for Oubangi finnes et ca. 150 km bredt sumpområde.

Klima

Landet ligger i den tropiske sone, og har i det vesentlige et ekvatorialt klima. Årsnedbøren varierer fra ca. 2000 mm mot nord, til ca. 1400 mm i Brazzaville og til 1250 mm i Pointe-Noire ved kysten. Her er det en markert tørketid fra juni til september. Temperaturene er høye hele året, og de årlige variasjoner er overalt forholdsvis små. Den kjølige Benguelastrømmen forårsaker noe reduserte temperaturer langs kysten i vintermånedene (juni–sept.).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg