Republikken Kongos befolkning

Artikkelstart

Folketallet i Republikken Kongo ble i 2013 beregnet til 4 448 000 (Verdensbanken). Høye fødselstall (38 ‰) har i kombinasjon med en synkende dødelighet (10,4‰) ført til en økt tilvekst i befolkningen, nå 2,5 %. 42,5 % av befolkningen er under 15 år og 3,4 % er 65 år eller eldre. Forventet levealder ved fødsel er 59,7 år for kvinner og 56,9 år for menn. Hver kvinne føder i snitt 4,73 barn (CIA World Fact Book 2014)

Omkring halvparten av Kongos innbyggere tilhører kongofolkene, som hovedsakelig lever i de sørlige og sørvestlige deler av landet. De mest kjente gruppene er vili, yombe og solongo. 20 % av befolkningen er sangu (nord) og 17 % er teke-folk (i sørøst). Alle disse taler bantuspråk. Videre er 16 % ubangi-folk som taler sentralsudanesiske språk, og som til størstedelen lever i nord. Spredt i små leirgrupper i skogområdene lever forskjellige pygmegrupper. Deres nomadiske vandringer over landegrensene, foruten vekslende kvalitet på statistisk materiale, gjør at overslag over folketall er usikre. I byene levde også en en del europeere, ca. 8500 før utbruddet av borgerkrig i 1997, siden har svært mange av disse trukket seg ut.

Landet er forholdsvis tynt befolket, og bosetningen er sterkt konsentrert i den sørvestlige delen av landet, som har 70 % av folketallet. Siden slutten av 1960-årene har det vært sterk tilstrømning til byene. Over to tredeler av befolkningen har siden 2001 bodd i byer. Største byer er hovedstaden Brazzaville med 1,6 millioner innbyggere (UNdata 2011)og havnebyen Pointe-Noire med 663 400 innbyggere (2005).

Religion

Omlag 85 % er kristne; utenom den katolske kirken (ca. 50 %) finnes to protestantiske (ca. 22 %) og to uavhengige afrikanske kirker (ca. 13 %; kimbanguist-kirken er viktigst, se S. Kimbangu). Det finnes også tilhengere av tradisjonelle religioner og av islam.

Språk

Fransk er offisielt språk. De fleste lokale folkegruppene taler ulike bantuspråk, deriblant kongo og teke. Utbredt er også handelsspråkene lingala og monokutuba; det første tales nord for Brazzaville, det andre mellom hovedstaden og kysten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg