Republikken Kongos befolkning

47 prosent av befolkningen i Republikken Kongo er under 18 år.

Republikken Kongo ligger i det vestlige Sentral-Afrika og har rundt 5,5 millioner innbyggere (Worldometer, 2022). De største byene er hovedstaden Brazzaville med 2,4 millioner innbyggere (2021) og havnebyen Pointe-Noire med 1,2 millioner innbyggere (2021).

Høye fødselstall har i kombinasjon med en synkende dødelighet ført til en økt tilvekst i befolkningen, og årlig befolkningstilvekst er beregnet til 2,5 prosent (2021). 47 prosent av befolkningen er under 18 år og 3,2 prosent er 65 år eller eldre. Forventet levealder er 66 år for kvinner og 63 år for menn. Hver kvinne føder i gjennomsnitt 4,4 barn (CIA World Fact Book 2021). Spedbarnsdødeligheten er 31,2 per 1000 levendefødte barn (2021).

Folkegrupper

Den største etniske gruppen i Republikken Kongo er kongofolkene, også kjent som bakongo, som utgjør rundt 41 prosent av befolkningen. Kongofolkene lever hovedsakelig i de sørlige og sørvestlige delene av landet, og har tradisjonelt drevet med handel, jordbruk og fiske.

Kongofolkene er en samlebetegnelse på flere bantutalende folkegrupper med en rekke forskjellige undergrupper. Langs Kongoelven ved Brazzaville er laari den mest tallrike Bakongo-undergruppen, mens i Republikken Kongos nest største by Pointe Noire utgjør vili den største gruppen. I de nordlige områdene dominerer sangha og batéké. Andre bantutalende undergrupper er yombe, solongo og m'boshi.

Landets urbefolkning inkluderer blant andre ba'aka, mbendjale, mikaya, gyeli, luma, twa og babongo. Urbefolkningen har tradisjonelt vært et nomadisk eller semi-nomadisk jeger- og samlerfolk. En stor del av denne gruppen har holdt til i skogsområdene i nord langs grensen til Kamerun, Gabon og Den sentralafrikanske republikk.

Urbefolkningen har tradisjonelt vært blant de fattigste og mest marginaliserte folkegruppene i samfunnet, og mange har de siste årene flyttet inn til de større byene. Det er ingen pålitelige folketellingsdata om hvor mange av urbefolkningen som fremdeles lever som jeger-samlerfolk, men gruppen anslås å utgjøre mellom 1,4 prosent og 10 prosent av befolkningen. I 2011 ble Republikken Kongo det første landet i Afrika som kunngjorde en lov om beskyttelse av urbefolkningens rettigheter.

Før utbruddet av borgerkrigen i 1997 levde også en en del europeere i de større byene i Republikken Kongo, men mange av disse har siden flyttet fra landet.

Befolkningstetthet og urbanisering

Jernbane i Brazzaville
70 prosent av befolkningen lever i urbane strøk i hovedstaden Brazzaville og i havnebyen Point-Noir, og rundt jernbanestrekningen mellom disse byene.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Landet er relativt tynt befolket med en befolkningstetthet på 17 mennesker per kvadratkilometer (World Population Review, 2020), og befolkningen er sterkt konsentrert i den sørvestlige delen av landet. Siden slutten av 1960-årene har det vært sterk tilstrømning til byene. 70 prosent av befolkningen lever i urbane strøk i hovedstaden Brazzaville og i havnebyen Point-Noir, og rundt jernbanestrekningen mellom disse byene.

Religion

Kristendommen er den dominerende religionen i landet hvor rundt 33 prosent er katolikker, mens cirka 42 prosent er protestanter. Muslimer utgjør rundt 1,6 prosent av befolkningen. Kimbanguist-kirken (se Simon Kimbangu), som har sitt opphav i nabolandet Den demokratiske republikken Kongo, er den viktigste lokale religionen. I tillegg praktiserer mange av innbyggerne i landet også kristendommen og sin tradisjonelle, lokale religion på samme tid.

Språk

Fransk er det offisielle språket i landet, og er mye brukt i offisielle sammenhenger og som kommunikasjonsspråk av regjeringen. Fransk er også utbredt i de større byene, mens de fleste lokale folkegruppene taler ulike bantuspråk. Kituba og lingala regnes som nasjonalspråk, og er mye brukt som handelsspråk. I tillegg finnes det over 40 språk som snakkes av urbefolkningen i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg