Republikken Kongos befolkning

Kongolesiske barn leker.

Artikkelstart

Folketallet i Republikken Kongo ble i 2021 beregnet til 5,4 millioner. Høye fødselstall har i kombinasjon med en synkende dødelighet ført til en økt tilvekst i befolkningen, i 2021 var befolkningsveksten 2,5 prosent. 42 prosent av befolkningen er under 15 år og 3,2 prosent er 65 år eller eldre. Forventet levealder ved fødsel er 63 år for kvinner og 60 år for menn. Hver kvinne føder i snitt 4,4 barn (CIA World Fact Book 2021).

Folkegrupper

Omkring halvparten av Kongos innbyggere tilhører kongofolkene, som hovedsakelig lever i de sørlige og sørvestlige deler av landet. De mest kjente gruppene er vili, yombe og solongo. 20 prosent av befolkningen er sangu (nord) og 17 prosent er teke (i sørøst). Alle disse taler bantuspråk. Videre er 16 prosent ubangi-folk som taler sentralsudanesiske språk, og som til størstedelen lever i nord. Noen grupper lever spredt i små leirgrupper i skogområdene. Deres nomadiske vandringer over landegrensene, foruten vekslende kvalitet på statistisk materiale, gjør at overslag over folketall er usikre. I byene levde også en en del europeere, ca. 8500 før utbruddet av borgerkrig i 1997, siden har svært mange av disse trukket seg ut.

Befolkningstetthet og urbanisering

Landet er forholdsvis tynt befolket, og bosetningen er sterkt konsentrert i den sørvestlige delen av landet, som har 70 prosent av folketallet. Siden slutten av 1960-årene har det vært sterk tilstrømning til byene. Over to tredeler av befolkningen har siden 2001 bodd i byer. Største byer er hovedstaden Brazzaville med 2,4 millioner innbyggere (2021) og havnebyen Pointe-Noire med 1,2 millioner innbyggere (2021).

Religion

Om lag 80 prosent er kristne; utenom den katolske kirken (ca. 33 prosent) finnes to protestantiske (ca. 42 prosent) og to uavhengige afrikanske kirker (kimbanguist-kirken er viktigst, se Simon Kimbangu). Det finnes også tilhengere av tradisjonelle religioner og av islam.

Språk

Fransk er offisielt språk. De fleste lokale folkegruppene taler ulike bantuspråk, deriblant kongo og teke. Utbredt er også handelsspråkene lingala og monokutuba; det første tales nord for Brazzaville, det andre mellom hovedstaden og kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg