Peder Krog

Faktaboks

Peder Krog
Født
8. april 1654, Århus, Danmark
Død
24. mai 1731, Trondheim
Av /Trondheim byarkiv.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Peder Krog var en dansk-norsk biskop. Han var biskop i Trondheim fra 1688 til sin død i 1731.

Krog studerte først i København fra 1670, og i årene 1671–1678 ved ulike europeiske universiteter. Han ble magister fra universitetet i Wittenberg i 1675.

Etter sju år som prost på Samsø i Danmark, ble han i 1688 kalt til biskop i Trondheim. Dette embetet tiltrådte han året etter, og satt i det i 42 år. Som biskop la han stor vekt på en omfattende og grundig visitasvirksomhet. Bispedømmet omfattet på denne tiden fortsatt også Nord-Norge, og ti ganger var Krog helt opp til Nordkapp på sine visitasreiser.

En stor del av hans bispetid var preget av strid. Krog var involvert i minst 17 rettssaker, og seks av dem gikk helt til Høyesterett. Ett sentralt stridstema var ansvaret for vedlikehold av kirker, der Krog ville avskaffe gamle privilegier og bruke mest mulig av kirkeinntektene til vedlikehold og reparasjoner. Et annet stridstema var samemisjonen, der Krog kom på kant med den pietistiske offensiven for misjon i nord under ledelse av Thomas von Westen og det såkalte misjonskollegiet i København.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg