bispevisitas

Artikkelstart

Bispevisitas er et institusjonalisert og rettslig ordnet besøk av biskopen i bispedømmets menigheter. Etter nytt visitasreglement for Den norske kirke fastsatt i 2012 skal bispevisitas holdes minst hvert åttende år i hver menighet/sogn. Visitasen varer gjerne tre til seks dager.

Faktaboks

Uttale
bˈispevisitˈas

Formålet med bispevisitasen er å støtte, inspirere og veilede menigheter og ansatte, og gjøre kirkens nærvær synlig i lokalsamfunnet. Biskopen skal ved visitasen legge vekt på forkynnelsen i sognet. Ved dette skal biskopen gi støtte til menighetenes virksomhet og styrke menighetene. Sammen med menighetsråd og ansatte skal biskopen gå inn i et felles arbeid for å prøve menighetslivet på Bibelen og kirkens bekjennelse, og inspirere til frimodighet og fornyelse. Menighetens arbeid skal også vurderes opp mot de planer som foreligger fra kirkelige organer.

Ved visitasen deltar biskopen i gudstjenester, har møte med menighetsråd og fellesråd og den kirkelige staben. Det er vanlig at biskopen besøker skoler og øvrige institusjoner i lokalsamfunnet. Det er også blitt alminnelig med bedriftsbesøk og kontaktmøter med ulike frivillige organisasjoner og andre kirker og trossamfunn.

Biskopen skal utarbeide en visitasrapport, og innhold fra denne skal legges frem for menigheten i form av et visitasforedrag, for eksempel i tilknytning til visitasgudstjenesten.'

Det kan holdes egen visitas ved norsk kirke i utlandet, ved døvemenighet eller annen kategorialmenighet, ved valgmenighet, militærforlegning, sykehus, institusjon, fengsel og så videre, med egen tilsatt prest eller annen ordnet kirkelig tjeneste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg