Pascal Mercier

Faktaboks

Pascal Mercier

Pseudonym for Peter Bieri

Født
1944
Pressefoto
Av /Gyldendal Norsk Forlag.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Pascal Mercier, sveitsisk tyskspråklig filosof og forfatter. Navnet er et pseudonym for Peter Bieri. Han debuterte i 1995 med Perlmanns Scweigen,om en språkviter som mister språket. Flere av romanene hans er blitt store publikumssuksesser.

Liv og virke

Etter endt skolegang i Bern studerte Bieri først indisk kultur og engelsk filologi i London, senere filosofi og klassisk filologi ved Universitetet i Heidelberg, hvor han disputerte i 1971 og senere habiliterte seg i 1981. Bieri har vært professor ved universitetene i Bielefeld, Heidelberg, Marburg og er nå ved Freie Universität Berlin. Han er en meritert forsker med blant annet forskningsopphold i USA (Berkeley og Harvard) bak seg. Som Bieris filosofiske hovedverk regnes Das Handwerk der Freiheit (2001, Frihetens håndverk).

Forfatterskap

Bokomslag
Randomhouse.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Bieris første litterære verk, romanen Perlmanns Schweigen (1995. Perlmanns taushet), publisert under pseudonymet Pascal Mercier, ble en bestselger både blant anmeldere og publikum. Hovedpersonen, den internasjonalt kjente lingvisten Perlmann, skal delta på et prestisjetungt seminar, men lammes av de høye forventningene: språkviteren mister selv språk- og kommunikasjonsevnen, og han planlegger en dramatisk aksjon for ikke å bli avslørt. Romanen kan leses som en kritikk av dagens akademiske prestasjonsjag, men også som en mer kompleks tematisering av kommunikasjons- og identitetsproblematikk.

Også Bieris neste roman, Der Klavierstimmer (1998, Pianostemmeren), en familieroman, ble en stor suksess. Det samme gjelder Nattog til Lisboa fra 2004 (originaltittel: Nachtzug nach Lissabon, norsk oversettelse:2011). Romanen handler om læreren Raimond Gregorius, som plutselig bryter opp fra sitt regelmessige liv for å finne ut mer om forfatteren av en bok han tilfeldigvis får i hende. Ferden tar ham til Lisboa, og hans søken etter den ukjente forfatteren Amadeu de Prado gir ham ikke bare innsikt i Portugal under Salazars diktatur, men også økende selvinnsikt og til slutt mot nok til å bryte opp fra et liv som ikke lenger tilfredsstiller ham. Nachtzug nach Lissabon ble filmatisert av Bille August i 2012 under tittelen Night Train to Lisbon.

Bieris senere verker, novellen Lea fra 2007 (norsk oversettelse 2011) og Wie wollen wir leben? (2011, Hvordan ønsker vi å leve?), oppnådde ikke samme suksess som de tre første romanene.

Utmerkelser

Peter Bieri har mottatt utmerkelser både som forsker og for sitt litterære verk, blant annet Marie-Luise-Kaschnitzprisen (2007), og han innehadde poetikkdosenturet ved Universitetet i Heidelberg i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg