Faktaboks

Pascal Mercier

Pseudonym for Peter Bieri

Født
23. juni 1944, Bern
Død
27. juni 2023, Berlin
Pressefoto
Pressefoto
Av /Gyldendal Norsk Forlag.

Pascal Mercier var en sveitsisk tyskspråklig filosof og forfatter. Navnet er et pseudonym for Peter Bieri. Han debuterte i 1995 med Perlmanns Schweigen,om en språkviter som mister språket. Flere av romanene hans er blitt store publikumssuksesser. Nattog til Lisboa fra 2004 (originaltittel: Nachtzug nach Lissabon, norsk oversettelse 2011) ble filmatisert av Bille August i 2012.

Liv og virke

Etter endt skolegang i Bern studerte Pascal Mercier først indisk kultur og engelsk filologi i London, senere filosofi og klassisk filologi ved Universitetet i Heidelberg, hvor han disputerte i 1971 og senere habiliterte seg i 1981. Han har vært professor ved universitetene i Bielefeld, Heidelberg, Marburg og er nå ved Freie Universität Berlin. Han er en meritert forsker med blant annet forskningsopphold i USA (Berkeley og Harvard) bak seg. Som hans filosofiske hovedverk, publisert under navnet Peter Bieri, regnes Das Handwerk der Freiheit (2001, Frihetens håndverk).

Forfatterskap

Bokomslag
Bokomslag
Randomhouse.

Pascal Merciers første litterære verk, romanen Perlmanns Schweigen (1995), ble en bestselger både blant anmeldere og publikum. Hovedpersonen, den internasjonalt kjente lingvisten Perlmann, skal delta på et prestisjetungt seminar, men lammes av de høye forventningene: språkviteren mister selv språk- og kommunikasjonsevnen, og han planlegger en dramatisk aksjon for ikke å bli avslørt. Romanen kan leses som en kritikk av dagens akademiske prestasjonsjag, men også som en mer kompleks tematisering av kommunikasjons- og identitetsproblematikk.

Også Merciers neste roman, Der Klavierstimmer (1998), en familieroman, ble en stor suksess. Det samme gjelder Nattog til Lisboa fra 2004 (originaltittel: Nachtzug nach Lissabon, norsk oversettelse 2011). Romanen handler om læreren Raimond Gregorius, som plutselig bryter opp fra sitt regelmessige liv for å finne ut mer om forfatteren av en bok han tilfeldigvis får i hende. Ferden tar ham til Lisboa, og hans søken etter den ukjente forfatteren Amadeu de Prado gir ham ikke bare innsikt i Portugal under Salazars diktatur, men også økende selvinnsikt og til slutt mot nok til å bryte opp fra et liv som ikke lenger tilfredsstiller ham. Nachtzug nach Lissabon ble filmatisert av Bille August i 2012 under tittelen Night Train to Lisbon.

Merciers senere verker, novellen Lea fra 2007 (norsk oversettelse under samme tittel 2011) og Wie wollen wir leben? (2011), oppnådde ikke samme suksess som de tre første romanene.

Romanen Das Gewicht der Worte (2020) ble derimot en ny stor publikumssuksess. Hovedpersonen, oversetteren og forleggeren Simon Leyland, får beskjed av legen at han kun har kort tid igjen å leve. Han selger forlaget og tar avskjed med venner. Så viser det seg at det forelå en feil: Røntgenbildene som legen fikk til vurdering var bildene av en annen mann. Plutselig står alle muligheter igjen åpne. Leyland reiser fra Trieste, hvor han har bodd med familien i en årrekke, og tilbake til hjembyen London. Mannen, som i årevis har oversatt andres litteratur, våger for første gang selv å lete etter sin egen litterære stemme. Gjennom samtaler med gamle og nye venner åpner det seg nye muligheter, ikke bare for Leyland, men også for andre. Romanen handler om friheten og lengselen etter å gestalte livet slik som vi virkelige ønsker, bare vi våger.

Utmerkelser

Pascal Mercier mottok utmerkelser både som forsker og for sitt litterære verk, blant annet Marie-Luise-Kaschnitz-prisen (2007) og den italienske litteraturprisen Premio Grinzane Cavour (2007). I 2008 innehadde han poetikkdosenturet ved Universitetet i Heidelberg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg