Pascal Mercier, sveitsisk tyskspråklig filosof og forfatter. Pseudonym for Peter Bieri.

Etter endt skolegang i Bern studerte Bieri først indologi og anglistikk i London, senere filosofi og klassisk filologi ved Universitetet i Heidelberg, hvor han disputerte i 1971 og senere habiliterte seg i 1981. Bieri har vært professor ved universitetene i Bielefeld, Heidelberg, Marburg og er nå ved Freie Universität Berlin. Han er en meritert forsker med bl.a. forskningsopphold i USA (Berkeley og Harvard) bak seg. Som Bieris filosofiske hovedverk regnes Das Handwerk der Freiheit (2001, Frihetens håndverk).

Bieris første litterære verk, romanen Perlmanns Schweigen (1995. Perlmanns taushet), publisert under pseudonymet Pascal Mercier, ble en bestselger både blant anmeldere og publikum. Hovedpersonen, den internasjonalt kjente lingvisten Perlmann, skal delta på et prestisjetungt seminar, men lammes av de høye forventningene: språkviteren mister selv språk- og kommunikasjonsevnen, og han planlegger en dramatisk aksjon for ikke å bli avslørt. Romanen kan leses som en kritikk av dagens akademiske prestasjonsjag, men også som en mer kompleks tematisering av kommunikasjons- og identitetsproblematikk.

Også Bieris neste roman, Der Klavierstimmer (1998, Pianostemmeren), en familieroman, blir en stor suksess. Det samme gjelder Nachtzug nach Lissabon (2004, norsk overs. Nattog til Lisboa 2011). Romanen handler om læreren Raimond Gregorius, som plutselig bryter opp fra sitt regelmessige liv for å finne ut mer om forfatteren av en bok han tilfeldigvis får i hende. Ferden tar ham til Lisboa, og hans søken etter den ukjente forfatteren Amadeu de Prado gir ham ikke bare innsikt i Portugal under Salazars diktatur, men også økende selvinnsikt og til slutt mot nok til å bryte opp fra et liv som ikke lenger tilfredsstiller ham. Nachtzug nach Lissabon ble filmatisert av Bille August i 2012 under tittelen Night Train to Lisbon.

Bieris senere verker, novellen Lea (2007, norsk overs. 2011) og Wie wollen wir leben? (2011, Hvordan ønsker vi å leve?), oppnådde ikke samme suksess som de tre første romanene.

Peter Bieri har mottatt utmerkelser både som forsker og for sitt litterære verk, bl.a. Marie-Luise-Kaschnitzprisen (2007), og han innehadde poetikkdosenturet ved Universitetet i Heidelberg i 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.