Faktaboks

Bielefeld
Uttale
bˈi:ləfelt
Innbyggertall
334 200 (2019)

Bielefeld er en by i Nordrhein-Westfalen i det vestlige Tyskland som ligger ved den nordøstlige kanten av Teutoburger Wald. Den har 334 200 innbyggere (2019).

Næringsliv

Byen er særlig kjent for sin linindustri, som ble grunnlagt på 1500-tallet av innvandrede nederlendere. For øvrig har Bielefeld særlig maskinindustri, tekstilindustri og næringsmiddelindustri. Linindustrien og tekstilindustrien har gått sterkt tilbake. Byen har et universitet (fra 1969), flere høyskoler, operahall, teater og museer.

Historie

Bielefeld ble medlem av Hansaen i 1380. Etter store ødeleggelser under andre verdenskrig ble byen gjenoppbygd, for det meste i moderne stil. Derfor er det få historiske minnesmerker igjen. Et populært turistmål er parkområdet omkring den godt bevarte byborgen Sparrenburg fra cirka 1240.

Byen har flere friluftsarrangementer, blant annet linvevermarked i mai, Sparrenburgfest med middelaldermarked i juli og vinmarked i september.

Konspirasjonsteori

Bielefeld har vært gjenstand for en satirisk konspirasjonsteori, som forteller at byen egentlig ikke finnes. Påstanden ble postet på internett som satire, og spredte seg i ulike internettfora. Etter hvert så byens myndigheter et potensial for publisitet i saken. Et PR-framstøt fra byen i 2019 vakte internasjonal oppsikt: Det ble lovet én million euro i premie til den som kunne bevise byens ikke-eksistens, noe ingen av de 2000 innsendelsene kunne. Byen konkluderte med at konspirasjonsteorien kunne avvises, og en granittblokk ble satt opp i gamlebyen som minne om dette kuriøse kapittelet i byens historie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg