Paraguays politiske system

Etter forfatningen fra 1992 har Paraguay et presidensielt og enhetsstatlig styresett. Presidenten velges i allmenne valg for fem år sammen med en visepresident, uten muligheter til gjenvalg. Presidenten utpeker regjeringens medlemmer, deltar i utarbeidelsen av lovforslag og kan nedlegge veto mot lovvedtak. Han er også militær øverstkommanderende. Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalkongressen, bestående av to kamre, deputertkammeret og senatet. Det første har 80 medlemmer, det andre 45; alle valgt i allmenne valg for fem år. Politikken har siden 1940 vært preget av Colorado-partiet (det nasjonale republikanske parti). Diktatoren Alfredo Stroessner tok makten i et kupp 1954 og ble selv avsatt i et kupp i 1989. Overgangen til enkeltperioder for presidenter reflekterer erfaringene med Stroessner. Presidentens makt er fortsatt betydelig. De militæres innflytelse er også ennå av en viss betydning. Etter diktaturets fall er Colorado-partiets posisjon blitt svekket noe.

Administrativ inndeling

Landet er inndelt i 17 departementer samt hovedstadsområdet, hver styrt av direkte valgte råd og guvernører, og videre i kommuner.

Rettsvesen

Domstolsvesenet ledes av en høyesterett med ni medlemmer. Dommerne utnevnes av et magistraturråd. For at domstolene skal spille en konstitusjonelt balanserende rolle har den øverste domstolen rett til å erklære lovgivning forfatningsstridig. Lovverket bygger på argentinske og franske forbilder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg