Faktaboks

Ouro Preto
Etymologi
portugisisk ‘svart gull’
Uttale
ˈåru prˈetu
Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Ouro Preto, Brasil
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Ouro Preto er en by og kommune i delstaten Minas Gerais i Brasil, 300 kilometer nord for Rio de Janeiro. Byen ligger i et kupert landskap ved Espinhaçofjellene, 1061 meter over havet, og har 67 835 innbyggere (IBGE, estimat for 2020). Ouro Preto er kjent for sine rikt utsmykkede kirker, broer og fontener som ble oppført da byen var senter for gullrushet i Brasil på 1700-tallet.

Byens velbevarte koloniarkitektur står oppført på UNESCOs verdensarvliste og står i dag som et vitnesbyrd om fortidens velstand og det eksepsjonelle talentet til den barokke billedhuggeren Aleijadinho. Kirken São Francisco de Assis (1766), dekorert i relieffer og forgylt treverk, anses som hans hovedverk.

Byen forfalt på 1800-tallet, men er fra 1938 bevart som et nasjonalmonument i Brasil. Byens nærliggende områder er gjort til nasjonalpark. Sent i 1970-årene ble et restaureringsprosjekt igangsatt, og byen ble i 1980 satt på UNESCOs verdensarvliste som Brasils første verdensarv. Turisme er byens viktigste næringsvei.

Historie

Ouro Preto oppstod som gullgraverby i 1698 under navnet Villa Rica de Ouro Preto, «byen rik på svart gull». I 1711 fikk den bystatus, og fra 1720 til 1897 var den hovedstad i Minas Gerais, med 60 000 innbyggere i 1760.

Ettersom gullforekomstene ble mindre mot slutten av 1700-tallet fikk gullgruvearbeiderne vanskeligheter med å oppfylle skatteforpliktelsene overfor den portugisiske kronen. Da Minas Gerais heller ikke kunne tilfredsstille den kongelige etterspørselen etter gull ble de belastet med en tilleggsskatt, kalt derrama. Misnøyen med den tunge beskatningen og inspirert av den amerikanske revolusjonen ble Ouro Preto senter for et mislykket frigjøringsforsøk fra Portugal i 1789. Dødsdagen til Tiradentes, en av separatistbevegelsens ledende skikkelser, markeres i dag som nasjonal helligdag i Brasil.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg