Orkdalsdrakt
/Norsk bunadleksikon.
Orkdalsdrakt
/Norsk bunadleksikon.

Orkdalsdrakta er lagd av Borghild Gaustad og Grethe Solensløkk, og ble satt i produksjon i 1986. Den har livkjolefasong som så mange av de fritt komponerte bunadene i landet, og snitt og utforming har ikke rot i gammel draktskikk i Orkdal. Det som knytter denne bunaden til distriktet, er broderiet, som er hentet fra en skaptype som har hjemstavn i Orkdal. Dekormaling og utskjæring på skapet har rot i stilperioden regence, som varte ei kort tid på 1700-tallet i overgangen mellom barokk og rokokko. Broderiet er stiliserte akantusranker i flere farger.

Faktaboks

Bunaden består av livkjole i blått, svart eller hvitt ullstoff. Livkjole, lomme og lue har samme slags broderi. Det er skjorte i hvit bomull til bunaden. Kepen er kort, og lages i grønt ullstoff med svart fôr til svart bunad og hvitt fôr til hvit bunad. Til blå bunad lages det blå kep med grønt fôr. Det er lagd eget sølv til bunaden. Dette består av knapper og lenke til kepen, halsnål, sølje, lommelås og mansjettknapper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg