Faktaboks

Oliver Lovrenski
Født
2003
Forfatterportrett
Av /Aschehoug.
Lisens: CC BY 2.0

Oliver Lovrenski er en norsk forfatter som debuterte med romanen Da vi var yngre i 2023. For denne boken ble han samme år nominert til Brageprisen og vant Bokhandlerprisen. Romanen er solgt til oversettelse i et titalls land.

Bakgrunn

Lovrenski er vokst opp i Oslo. Han er sønn av lyriker og forfatter Håvard Rem og har kroatisk mor.

Roman

Omslagsbilde
Aschehoug.
Lisens: CC BY 2.0

Da vi var yngre er en oppvekstroman hvor hovedpersonen og jeg-fortelleren Ivor finner tilhørighet i vennegjengen. Sammen med Marco, Jonas og Arjan faller han inn i en tilværelse fylt av vold, kriminalitet og narkotika.

Verket henter elementer fra dannelsesromanen i den grad det finner sted en utvikling blant ungdommene som går i niende klasse når handlingen settes igang. Dette ser man også i tittelen, som legger an til et tilbakeskuende blikk. Da vi var yngre tematiserer oppvekst, vennskap, tap og utenforskap.

Debutromanen til Oliver Lovrenski er særlig hyllet på grunn av språket. På samme måte som Maria Navarro Skarangers Alle utlendinger har lukka gardiner (2015) og Zeshan Shakars Tante Ulrikkes vei (2017), fortelles Da vi var yngre i en muntlig stil gjennom en sosiolekt som blander kroatisk, arabisk og norsk, og som omgår grammatikk og normativ setningsstruktur. Lovrenski skriver uten store bokstaver og punktum, og fyller siden med kortfattede enheter som gir romanen et lyrisk preg og som skaper et sterkt driv i lesningen. Romanen preges også av en uttalt intertekstualitet som består av lekne referanser til både litteratur og populærkultur og gjør det fristende å dra en linje mellom Lovrenskis formspråk og det man finner i deler av norsk hiphop. Herunder kan man også nevne forfatterens bruk av humor og ironi som virkemiddel.

Utgivelser

  • Da vi var yngre (roman, Aschehoug, 2023)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg