Maria Navarro Skaranger

Forfatterportrett

Artikkelstart

Maria Navarro Skaranger er en norsk romanforfatter som har vunnet flere priser og er oversatt til en rekke språk.

Skaranger skriver om utenforskap, klasse og unge mennesker i vår egen samtid. I bøkene hennes møter vi karakterer som både er produkt av det miljøet de har vokst opp i, men som viser oss at mennesket aldri bare er resultatet av sine egne omgivelser. Skarangers romaner handler først og fremst om det allment menneskelige.

Bakgrunn

Maria Navarro Skaranger er vokst opp på Romsås i Grorudddalen i Oslo. Hun har gått på Skrivekunstlinja på NansenskolenLillehammer.

Forfatterskap

Omslagsportrett
Omslagsportrett

Skaranger debuterte i 2014 med oppvekstromanen Alle utlendinger har lukka gardiner, som er skrevet på slang. Handlingen er lagt til forfatterens eget miljø i Groruddalen og fortelles gjennom hovedperson Mariana, som er fjorten år. Hun snakker et språk påvirket av ulike språklige kulturer, noe som gir beretningen en egen rytme og stil som så langt er unikt i norsk samtidslitteratur. Skaranger ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for denne romanen, og den er også filmatisert. Romanen ble tilrettelagt for film av forfatter og dramatikar Hilde Susan Jægtnes.

Skarangers andre roman, Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen), kom ut i 2018. Her møter vi en hovedperson som mister storebroren, Nils, i selvmord. Gjennom korte passasjer får vi fortellingen om tiden før og etter selvmordet, og vi får innblikk i psykisk sykdom, en vanskelig oppvekst, møter med norsk helsevesen og NAV, og barn som må bli voksne lenge før de egentlig skal. For denne romanen fikk Skaranger Osloprisen og EUs litteraturpris.

Den tredje romanen fra Skaranger, Emily forever (2021), tar for seg retningsløse tilværelser som til en viss grad synes å være drevet av krefter som er større enn individet selv. Her møter vi en 19 år gammel gravid jente som som ser mot en fremtid som alenemor, på samme måte som også hennes egen mor var aleneforsørger. Det er en jente som ikke nødvendigvis har ressursene til å takle den situasjonen hun er i, men som heller ikke har noe valg. Skaranger viser i denne romanen frem en allvitende fortellerstemme som er lett distansert fra Emily, noe som både makter å etablere en viss distanse til hovedpersonen samtidig som Emily møtes med forståelse og empati.

Utgivelser

  • Alle utlendinger har lukka gardiner (Oktober, 2014)
  • Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen) (Oktober, 2018)
  • Emily forever (Oktober, 2021)

Litterære priser

  • Debutantprisen 2015
  • Osloprisen 2018
  • Bjørnsonstipendet 2019
  • EUs litteraturpris 2020
  • Stemme Savnet-prisen 2022

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sina Storhaug

Skaranger har nå gitt ut sin tredje roman, "Emily forever" fra 2021.

svarte Kjell-Olav Hovde

Takker! Tittelen er ført inn i listen, men jeg gjør også fagansvarlig oppmerksom på at artikkelen trenger omsorg.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg