Faktaboks

Maria Navarro Skaranger
Født
1994
Forfatterportrett

Maria Navarro Skaranger er en norsk romanforfatter som har vunnet flere priser og er oversatt til en rekke språk.

Skaranger skriver om utenforskap, klasse og unge mennesker i vår egen samtid, gjerne med utgangspunkt i Oslos drabantbyer. I bøkene hennes møter vi karakterer som befinner seg langt nede på samfunnets rangstige, og som er produkt av det miljøet de har vokst opp i. Samtidig minner Skaranger oss om at mennesket aldri bare er resultatet av sine egne omgivelser, og romanene omhandler først og fremst det allment menneskelige.

I begrunnelsen til tildelingen av Neshornprisen i 2023, skriver juryen at Skaranger er en morderne fortolker av heimstaddiktning.

Bakgrunn

Maria Navarro Skaranger er vokst opp på Romsås i Grorudddalen i Oslo. Hun har gått på Skrivekunstlinja på NansenskolenLillehammer.

Forfatterskap

Omslagsportrett
Omslagsportrett
Omslagsportrett
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Alle utlendinger har lukka gardiner

Skaranger debuterte i 2014 med oppvekstromanen Alle utlendinger har lukka gardiner, som er skrevet på slang. Handlingen er lagt til forfatterens eget miljø i Groruddalen og fortelles gjennom hovedperson Mariana, som er fjorten år. Hun snakker i en sosiolekt påvirket av ulike språklige kulturer, noe som gir beretningen en egen rytme og stil som har inspirert både Zeshan Shakar og Oliver Lovrenski. Skaranger ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for denne romanen, og den er også filmatisert. Romanen ble tilrettelagt for film av forfatter og dramatikar Hilde Susan Jægtnes.

Bok om sorg

Skarangers andre roman, Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen), kom ut i 2018. Her møter vi en hovedperson som mister storebroren, Nils, i selvmord. Gjennom korte passasjer får vi fortellingen om tiden før og etter selvmordet, og vi får innblikk i psykisk sykdom, en vanskelig oppvekst, møter med norsk helsevesen og NAV, og barn som må bli voksne lenge før de egentlig skal. For denne romanen fikk Skaranger Osloprisen og EUs litteraturpris.

Emily forever

Den tredje romanen fra Skaranger, Emily forever (2021), tar for seg retningsløse tilværelser som til en viss grad synes å være drevet av krefter som er større enn individet selv. Her møter vi en 19 år gammel gravid jente som som ser mot en fremtid som alenemor, på samme måte som også hennes egen mor var aleneforsørger. Det er en jente som ikke nødvendigvis har ressursene til å takle den situasjonen hun er i, men som heller ikke har noe valg. Skaranger viser i denne romanen frem en allvitende fortellerstemme som er lett distansert fra Emily, noe som både makter å etablere en viss distanse til hovedpersonen samtidig som Emily møtes med forståelse og empati.

Jeg plystrer i den mørke vinden

Jeg plystrer i den mørke vinden (2023) er en frittstående oppfølger til Emily forever. Her følger vi i hovedsak Emilys mor Sidsel, en kvinne som bor alene og er uføretrygdet etter å ha jobbet i mange år i barnehage. Dagene hennes er preget av rutine og repetisjon, og hun veksler mellom å se på TV, hekle, passe barnebarnet og møte venninner. Boken veksler mellom nåtid og fortid og viser frem et liv preget av fattigdom, ensomhet og strev. Fortelleren bruker både ironi og medfølelse og viser frem Sidsel fra en rekke ulike perspektiv som både preges av nærhet og en viss distanse. For denne romanen ble Skaranger nominert til Kritikerprisen.

Utgivelser

 • Alle utlendinger har lukka gardiner (Oktober, 2014)
 • Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen) (Oktober, 2018)
 • Emily forever (Oktober, 2021)
 • Jeg plystrer i den mørke vinden (Oktober, 2023)

Litterære priser

 • Debutantprisen 2015
 • Osloprisen 2018
 • Bjørnsonstipendet 2019
 • EUs litteraturpris 2020
 • Stemme Savnet-prisen 2022
 • Sultprisen 2022
 • Neshornprisen 2023

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sina Storhaug

Skaranger har nå gitt ut sin tredje roman, "Emily forever" fra 2021.

svarte Kjell-Olav Hovde

Takker! Tittelen er ført inn i listen, men jeg gjør også fagansvarlig oppmerksom på at artikkelen trenger omsorg.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg