Faktaboks

Ole Helge Bakke
Født
13. februar 1919, Ringsaker
Død
13. juli 1948, Jerusalem

Ole Helge Bakke var en norsk FN-tjenestemann. Han ble den første nordmannen som falt i FNs tjeneste, da han ble skutt og drept under oppdrag i Jerusalem 13. juli 1948.

Bakke ble født i Ringsaker, men bodde i Halden, deretter i Brooklyn i New York, USA da han tok jobb som sjåfør ved FNs hovedkvarter i november 1946. Bakke vervet seg der til tjeneste som sjåfør i den sivile UN Guard-tjenesten som bisto FNs meglere i Palestina, ledet av Folke Bernadotte – som selv ble drept to måneder senere. På oppdrag ble Bakke skutt og drept av en snikskytter på vei til Mount Scopus i Jerusalem, hvor Bernadottes gruppe hadde hovedkvarter, 13. juli 1948. Bakke ble hedret ved en minnehøytidelighet ved FN-hovedkvarteret, og senere gravlagt i Brooklyn.

I forbindelse med 60-årsdagen for starten på FNs fredsbevarende operasjoner i 2008 ble Bakke minnet som den «første FN-helt som falt i tjeneste».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg