Ole Gabriel Kverneland

Faktaboks

Ole Gabriel Kverneland
Født
29. mai 1854, Time, Rogaland
Død
11. mai 1941, Time, Rogaland
Ole Gabriel Kverneland cirka 1939/1940.
Av /Jærmuseet.

Artikkelstart

Ole Gabriel Kverneland var en norsk landbruksmaskinprodusent fra TimeJæren i Rogaland. I 1879 etablerte han bedriften som skulle vokse seg til å bli Kverneland ASA, en av verdens ledende produsenter av redskaper og maskiner for landbruket.

Oppvekst

Ole Gabriel Kverneland var nest yngst i en søskenflokk på tolv. Etter å ha fullført folkeskolen, gikk han i 1870 på J. A. Buddes landbruksskole på Austrått (i dagens Sandnes). Her lærte han blant annet å smi landbruksverktøy. Gjennom skolen fikk han et stipend til en studiereise til de skandinaviske landene.

O.G. Kverneland Fabrik

Tilbake i hjembygda etablerte han i 1879 O. G. Kverneland Fabrik. Det viktigste produksjonsutstyret var en vanndreven fjærhammer som han bygget etter inspirasjon fra en liknende maskin han hadde sett i Sverige. Fabrikkens produksjon konsentrerte seg om ljåer, sigder og ploger.

Problemer og vekst

I 1894 omorganiserte han selskapet til et aksjeselskap, og beholdt halvparten av aksjene selv. Et tiår senere hadde bedriften vært igjennom en periode med økonomiske problemer, men stod nå på et forholdsvis solid økonomisk fundament. Kombinasjonen av moderat tollbeskyttelse, kvalitetsprodukter, effektiv produksjon og vellykket markedsføring la grunnlag for videre vekst.

Gjennom økonomiske kriser

Under de økonomiske oppgangstidene med jobbetid og dyrtid rundt første verdenskrig, valgte Ole Gabriel Kverneland i motsetning til mange andre å være nøktern i investeringene. Det gjorde at bedriften kom seg gjennom de økonomiske krisene som fulgte i mellomkrigstiden. I 1929 hadde bedriften omkring 70 ansatte, og var den klart største norske produsenten av landbruksmaskiner og jordbruksredskaper.

Familiegården

I tillegg til fabrikken han etablerte, overtok og drev Ole Gabriel Kverneland familiegården. Her etablerte han et storbruk. I 1935 hadde gårdsbruket og fabrikken til sammen 115 ansatte. Kverneland beholdt den formelle ledelsen av bedriften frem til sin død, hvorpå hans sønn med samme navn overtok.

Andre verv

Som leder av landets største produsent av landbruksutstyr var Ole Gabriel Kverneland sentral i etableringen av bransjeorganisasjonen Redskapsfabrikkenes Landslag (RL) i 1932. Han var også medlem av kommunestyret i Time i en årrekke og hadde flere kommunale tillitsverv. I tillegg ledet han Jæderens Skogplantingsselskap i en lang periode, og var med på å etablere Time Sparebank i 1911.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg