Olavsbu
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Olavsbu
Olavsbu med Austre Rauddalstinden (2086 meter over havet) i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Olavsbu er en selvbetjent DNT-hytte i Jotunheimen. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Luster kommune, i Vestland fylke; 1440 meter over havet.

Selvbetjeningshytta Olavsbu ligger praktfullt til i Rauddalen mellom de høye toppene Snøholtinden (Sjogholstind), Mjølkedalstind og Rauddalstindane. Hytta ligger nesten midt i Jotunheimen og har merkede ruter til de betjente turisthyttene Leirvassbu, Skogadalsbøen, Fondsbu og Gjendebu. Olavsbu er en av DNTs mest populære selvbetjeningshytter og har flere tusen overnattingsgjester i året.

Navnet

Olavsbu er oppkalt etter motstandsmannen Olav Ringdal jr. (1921–1945) som falt under andre verdenskrig. For å hedre ham ga hans far, skipsreder Olav Ringdal (1895–1955), et større pengebeløp til DNT som ble brukt til å bygge hytta.

Historikk

Allerede lenge før andre verdenskrig ønsket DNT å bygge en hytte i Rauddalen for å dele opp de lange rutene mellom de store hyttene i området. På tross av stor turisttrafikk, og bare betjente hytter i området rundt, valgte DNT å satse på en ganske liten selvbetjent hytte med tolv senger da de bygde Olavsbu. Den stod ferdig i 1952, men ble imidlertid raskt for liten og måtte utvides allerede i 1960. Senere er den påbygget flere ganger, og hadde i 2019 52 senger.

For å frakte de store kvanta med proviant og ved som trengtes på hytta, samarbeidet DNT i mange år med Luftforsvaret som fløy over hytta med store transportfly og droppet de godt emballerte varene fra lav høyde.

Kart

Olavsbu
Olavsbu

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen, Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer (2)

skrev Jan Haugseth

Hei,

i artikkelen om Olavsbu er det et fint vinterbilde av signaturen Frankemann, med billedteksten "Olavsbu med Mjølkedalstinden (2138 moh.) bak.".
Jeg vil imidlertid få opplyse at det ikke er Mjølkedalstinden som vises på bildet, men derimot Austre Rauddalstinden (2086 moh.).

Jan M. Haugseth

svarte Per Roger Lauritzen

Hei
Takk. Det er nå rettet.
Mvh
Per Roger Lauritzen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg