Olavsbu

Olavsbu
Olavsbu
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Olavsbu
Olavsbu med Mjølkedalstinden (2138 moh.) bak.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Olavsbu er en selvbetjent DNT-hytte i Jotunheimen. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Luster kommune, i Vestland fylke; 1440 meter over havet.

Selvbetjeningshytta Olavsbu ligger praktfullt til i Rauddalen mellom de høye toppene Snøholtinden (Sjogholstind), Mjølkedalstind og Rauddalstindane. Hytta ligger nesten midt i Jotunheimen og har merkede ruter til de betjente turisthyttene Leirvassbu, Skogadalsbøen, Fondsbu og Gjendebu. Olavsbu er en av DNTs mest populære selvbetjeningshytter og har flere tusen overnattingsgjester i året.

Navnet

Olavsbu er oppkalt etter Olav Ringdal jr. som falt under andre verdenskrig. For å hedre ham ga hans far, skipsreder Olav Ringdal, et større pengebeløp til DNT som ble brukt til å bygge hytta.

Historikk

Allerede lenge før andre verdenskrig ønsket DNT å bygge en hytte i Rauddalen for å dele opp de lange rutene mellom de store hyttene i området. På tross av stor turisttrafikk, og bare betjente hytter i området rundt, valgte DNT å satse på en ganske liten selvbetjent hytte med tolv senger da de bygde Olavsbu, som stod ferdig i 1952. Den ble imidlertid raskt for liten og måtte utvides allerede i 1960. Senere er den påbygget flere ganger, og hadde i 2019 52 senger.

For å frakte de store kvanta med proviant og ved som trengtes på hytta samarbeidet DNT i mange år med Luftforsvaret som fløy over hytta med store transportfly og droppet de godt emballerte varene fra lav høyde.

Kart

Olavsbu

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen, Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg