Fondsbu

Fondsbu
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fondsbu er en betjent DNT-hytte ved Eidsbugarden i Jotunheimen. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Vang, Innlandet fylke; 1065 meter over havet.

Fondsbu ligger på eidet mellom Tyin og Bygdin og er et godt utgangspunkt for turer innover i Jotunheimen nasjonalpark. Om vinteren brøytes ikke veien til hytta, men det går en beltebilrute langs veien. Om sommeren går den gamle rutebåten MB Bitihorn over Bygdin. Fra turisthytta går det merkede sommerruter til Skogadalsbøen, Olavsbu, Gjendebu, Tyinholmen, Yksendalsbu og Slettningsbu.

Navnet

Fondsbu er oppkalt etter firmaet Fondsfinans som kjøpte stedet og leide det meget billig videre til DNT.

Historikk

Den første turisthytta i vestenden av Bygdin var Vinjestova som Thomas Johannessen Heftye kjøpte og etter hvert utviklet til Eidsbugarden. Det ble et kjent fjellhotell ved en av Jotunheimens mest populære inngangsporter. Særlig hotellets anneks «Den glade vandrer», som åpnet i 1932, var populært blant fotturistene. Hotellet kom dessverre etter hvert i økonomiske vanskeligheter og var stengt i lange perioder. I 1992 kjøpte derfor Fondsfinans «Den glade vandrer», pusset det opp og overlot driften til DNT. Det ble døpt om til Fondsbu og åpnet i 1993. Turisthytta er senere utvidet og har 100 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger. Hyttene i Jotunheimen : Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret 1997.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg