Leirvassbu

Leirvassbu fjellstue
Gamle og nye Leirvassbu
Leirvassbu er et flott utgangspunkt for toppturer

Artikkelstart

Leirvassbu Fjellstue er en privat betjent turisthytte ved Leirvatnet vest for Kyrkja i Jotunheimen. Den ligger i Lom kommune, Innlandet fylke; 1403 meter over havet.

Fra Leirvassbu er det merkede sommerruter til Spiterstulen, Gjendebu, Olavsbu og Skogadalsbøen, og om sommeren går det breførere fra hytta over Smørstabbreen til Sognefjellshytta og Krossbu.

Navnet

Fjellstua ligger like ved Leirvatnet, og har fått navn etter dette. På grunn av erosjon og avrenning av breslam fra fjellene og breene rundt inneholder vannet mye leire.

Historikk

I 1873 foreslo Emanuel Mohn for Den Norske Turistforening (DNT) at det skulle bygges en turisthytte ved Leirvatnet som ligger sentralt til mellom Leirdalen, Visdalen, Storutladalen/Gravdalen og Storådalen. Foreningen bevilget 25 spesidaler og Torgeir Sulheim satte opp en enkel steinbu i 1875. Den ble ganske raskt for liten ettersom Jotunheimen ble et populært turmål. I 1887 fikk derfor Amund Elveseter støtte fra DNT til å flytte ett av husene på setra si på Ytterdalssetrene opp til Slethamn, omtrent fem kilometer lenger nede i Leirdalen. Denne hytta ble tatt av et skred i 1904. Amunds sønn Rasmus og kona Magnhild bygde derfor en ny turisthytte ved siden av den første steinbua. Også denne gang med støtte fra DNT, og hytta sto ferdig i 1906.

Utvidelser

Allerede i 1909 kunne Leirvassbu holde åpent for turister i påsken, og hytta ble raskt populær som et flott utgangspunkt for toppturer. Om lag 50 topper over 2000 meter kan nås på dagstur fra Leirvassbu. Etter at Rasmus døde drev kona Magnhild Leirvassbu frem til sønnen Åmund Elveseter etter hvert overtok. Under hans ledelse utviklet Leirvassbu seg mye. Han sørget for telefonlinje før andre verdenskrig og en enkel transportvei opp Leirdalen i 1951.

I 1955 startet Årdal og Sunndal Verk kraftutbygging i Gravdalen og dermed ble det god vei og elektrisitet til Leirvassbu. I 1957 ble store deler av dagens fjellstue bygget, men også her har det vært flere ombygninger og senere påbygginger. Leirvassbu fjellstue har 185 sengeplasser og full hotellstandard. Like ved det flotte anlegget ligger fremdeles den første steinhytta fra 1875.

Kart

Leirvassbu

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen : Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg