Leirvassbu fjellstue
Gamle og nye Leirvassbu
Leirvassbu er et flott utgangspunkt for toppturer

Leirvassbu Turisthytte er en betjent turisthytte ved Leirvatnet vest for fjelltoppen Kyrkja i Jotunheimen. Den drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Lom kommune, Innlandet fylke, 1405 meter over havet. Hytteanlegget har totalt 224 sengeplasser.

Fra Leirvassbu er det merkede sommerruter til Spiterstulen, Gjendebu, Olavsbu og Skogadalsbøen, og om sommeren går det breførere fra hytta over Smørstabbreen til Sognefjellshytta og Krossbu.

Navnet

Turisthytta ligger like ved Leirvatnet og har fått navn etter dette. På grunn av erosjon og avrenning av breslam fra fjellene og breene rundt inneholder vannet mye leire.

Historikk

I 1873 foreslo Emanuel Mohn for Den Norske Turistforening (DNT) at det skulle bygges en turisthytte ved Leirvatnet, som ligger sentralt til mellom Leirdalen, Visdalen, Storutladalen/Gravdalen og Storådalen. Foreningen bevilget 25 spesidaler, og Torgeir Sulheim satte opp en enkel steinbu i 1875.

Bua ble ganske raskt for liten, fordi Jotunheimen ble et populært turmål. I 1887 fikk derfor Amund Elveseterstøtte fra DNT til å flytte ett av husene på setra si på Ytterdalssetrene opp til Slethamn, omtrent fem kilometer lenger nede i Leirdalen. Denne hytta ble tatt av et skred i 1904. Amunds sønn Rasmus og kona Magnhild bygde derfor en ny turisthytte ved siden av den første steinbua, også denne gang med støtte fra DNT. Denne hytta sto ferdig i 1906. DNT sikret seg forkjøpsrett til anlegget ved et eventuelt salg, men datidens eiere kjøpte seg etter hvert ut av denne klausulen.

Utvidelser

Allerede i 1909 kunne Leirvassbu holde åpent for turister i påsken, og hytta ble raskt populær som utgangspunkt for toppturer. Om lag 50 topper over 2000 meter kan nås på dagstur fra Leirvassbu. Etter at Rasmus døde, drev Magnhild Leirvassbu frem til sønnen Åmund Elveseter etter hvert overtok. Han bygget også ut hjemgården til Elveseter hotell. Under hans ledelse utviklet Leirvassbu seg mye. Han sørget for telefonlinje før andre verdenskrig og en enkel transportvei opp Leirdalen i 1951.

DNT overtar

I 1955 startet Årdal og Sunndal Verk kraftutbygging i Gravdalen, og dermed ble det god vei og elektrisitet til Leirvassbu. I 1957 ble store deler av dagens anlegg bygget, men også her har det vært flere ombygninger og senere påbygginger.

Frem til vinteren 2023 hadde Leirvassbu forskjellige private eiere, men da ble den solgt til DNT Oslo og Omegn. Kjøpet ble finansiert med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Like ved anlegget ligger fremdeles den første steinhytta fra 1875.

Kart

Leirvassbu

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen : Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg