Obrestad fyr

Obrestad fyr på Jæren.
Obrestad fyr på Jæren.

Artikkelstart

Obrestad fyr er en fyrstasjonJæren ved Nærbø i Hå kommune, Rogaland. Den ble opprettet som kystfyr i 1873, automatisert i 1987 og avbemannet 199l.

  • Tårnets høyde: 16,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 39 meter
  • Lysvidde: 17,6 nautiske mil.
  • Lyskarakter: FFl W 30s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter gården den ligger på. Navnet stammer fra et gammelt elvenavn og betyr 'flyte' eller 'strømme'.

Historikk

Den lange og steinete Varhaugstranden er beryktet av skipstrafikken langs Jæren. For å varsle om faren ble Obrestad fyrstasjon opprettet. Her satte Fyrvesenet opp et bolighuset med tilhørende tårn i granitt. Det uvanlige byggematerialet skyldes at utgiftene til vedlikehold av alle de små trefyrene langs kysten var høye. Det viste seg imidlertid at bygningen i granitt ble svært fuktige og kalde å bo i, så i 1905 ble det bygget ny fyrvokterbolig av tre. Granittbygningen ble etter krigen bygget om til maskinhus og fyrlykta plassert i et betongtårn. Obrestad fikk en sirene som tåkesignal i 1916. Den ble erstattet av en diafon i 1950. Fyret ble fredet i 2000. Etter at det ble avbemannet sto det tomt til Hå kommune kjøpte det i 2006. De har sørget for å sette bygningene i flott stand. Fyrbygningen er nå museum og bolighusene kan leies til overnatting.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg