Obrestad fyr
Obrestad fyr på Jæren
Obrestad fyr
Obrestad fyr
Obrestad fyr på Jæren
Obrestad fyr

Obrestad fyr er en fyrstasjonJæren ved Nærbø i Hå kommune i Rogaland. Den ble opprettet som kystfyr i 1873, automatisert i 1987 og avbemannet 199l.

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter gården den ligger på. Navnet stammer fra et gammelt elvenavn og betyr «flyte» eller «strømme».

Historikk

Den lange og steinete Varhaugstranda er beryktet av de sjøfarende langs Jæren. For å varsle om faren ble Obrestad fyrstasjon opprettet. Her satte Fyrvesenet opp et bolighus med tilhørende tårn i granitt. Det uvanlige byggematerialet skyldtes at utgiftene til vedlikehold av alle de små trefyrene langs kysten var høye. Det viste seg imidlertid at bygningen i granitt ble svært fuktig og kald å bo i, og i 1905 ble det bygget ny fyrvokterbolig av tre. Granittbygningen ble etter krigen bygget om til maskinhus og fyrlykta plassert i et betongtårn.

Obrestad fikk en sirene som tåkesignal i 1916. Den ble erstattet av en diafon i 1950. Fyret ble fredet i 2000. Etter at det ble avbemannet, sto fyrstasjonen tom frem til Hå kommune kjøpte den i 2006. De har sørget for å sette bygningene i flott stand. Fyrbygningen er nå museum, og bolighusene kan leies til overnatting.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg