O3b er et nettverk av kommunikasjonssatellitter konstruert for å gi befolkningen i utviklingsland bedre tilgang til moderne kommunikasjonstjenester, spesielt bredbånd. I dag tilbyr nettverket kommunikasjonstjenester blant annet til kunder innen telekommunikasjon, maritim virksomhet, luftfart og energi, samt myndigheter.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for engelsk The Other 3 Billion, 'De andre 3 milliardene'

De første fire satellittene ble skutt opp 25. juni 2013 med en russisk Sojus ST-B bærerakett fra Guiana Space Centre i Fransk Guiana. Med en vekt på cirka 700 kg er satellittene forholdsvis små og enkle, men også en middels banehøyde på omkring 8000 kilometer i ekvatorplanet bidrar til å holde kostnadene nede. Totalt 20 satellitter er blitt skutt opp, hvor de siste ble lagt til nettverket i april 2019.

Satellittene ble opprinnelig bygd og driftet av O3b Networks, som ble opprettet i 2007 av Greg Wyler. Selskapet fikk økonomisk støtte fra blant annet av SES World Skies, Google og HSBC. I dag er det SES som eier og drifter O3b-satellittene.

Satellittene er bygd av Thales.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg