Thales (elektronikkselskap)

Artikkelstart

Thales Group er et fransk elektronikkonsern med aktiviteter innen flyindustri, forsvarsindustri og IT. Thales er blant verdens største forsvarsindustrikonsern.

Faktaboks

Etymologi

etter den greske filosofen Thales

I 2020 hadde selskapet en omsetning på cirka 16,9 milliarder euro og rundt 80 000 ansatte. Thales sin største eiere er per 2020 den franske stat og Dassault Aviation. Hovedkontoret ligger i Paris.

Historikk

Konsernet har røtter tilbake til 1893 og Compagnie Française Thomson-Houston (CFTH), fra 1966 Thomson-Brandt. Elektronikkvirksomheten til Thomson-Brandt ble i 1968 sammenslått med Compagnie Générale de Télégraphie Sans Fil (CSF) til Thomson-CSF, som ble nasjonalisert i 1982, samtidig som det resterende Thomson-Brandt gikk inn i Thomson-CSF. Thomson-CSF ble privatisert i 1998 og skiftet i 2000 navn til Thales.

Thales i Norge

I Norge driver datterselskapet Thales Norway AS utvikling av IKT-teknologi for sivile og militære kunder med ansatte i Oslo, Trondheim og Stavanger. I 2020 hadde det norske datterselskapet en omsetning på rundt 550 millioner kroner og rundt 300 ansatte.

Selskapet leverer blant annet krypteringsløsninger til NATO. Virksomheten er en fortsettelse av den forsvarsbetonte telekomvirksomheten i Alcatel STK, som i 1998 ble solgt til Thomson-CSF. Alcatel STK ble dannet i 1987 da Alcatel overtok aksjemajoriteten i Standard Telefon og Kabelfabrik.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg