Thales - elektronikkselskap

Thales Group er et fransk elektronikkonsern med aktiviteter innen flyindustri, forsvarsindustri og IT. Thales er Frankrikes største forsvarsindustrikonsern.

Faktaboks

etymologi:

etter den greske filosofen Thales

Omsetningen var på cirka 18,4 milliarder euro med rundt 80 000 ansatte i 2019. Thales sin største eiere er per 2020 den franske stat og Dassault Aviation. Hovedkontoret ligger i Paris.

Historikk

Konsernet har røtter tilbake til 1893 og Compagnie Française Thomson-Houston (CFTH), fra 1966 Thomson-Brandt. Elektronikkvirksomheten til Thomson-Brandt ble i 1968 sammenslått med Compagnie Générale de Télégraphie Sans Fil (CSF) til Thomson-CSF, som ble nasjonalisert i 1982, samtidig som det resterende Thomson-Brandt gikk inn i Thomson-CSF. Thomson-CSF ble privatisert i 1998 og skiftet i 2000 navn til Thales.

Thales i Norge

I Norge driver datterselskapet Thales Norway AS utvikling av IKT-teknologi for sivile og militære kunder med ansatte i Oslo, Trondheim og Stavanger.

Selskapet leverer blant annet krypteringsløsninger til NATO. Virksomheten er en fortsettelse av den forsvarsbetonte telekomvirksomheten i Alcatel STK, som i 1998 ble solgt til Thomson-CSF. Alcatel STK ble dannet i 1987 da Alcatel overtok aksjemajoriteten i Standard Telefon og Kabelfabrik.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg