Forfatterforeninger er sammenslutninger av forfattere som har som hensikt å ivareta deres felles litterære og økonomiske interesser. Slike foreninger finnes i de fleste land.

Den eldste kjente er Société des auteurs et compositeurs dramatiques, stiftet i Frankrike i 1829, og Société des gens de lettres de France, stiftet i 1838. Den engelske organisasjonen Society of Authors, Playwrights and Composers, ble stiftet i 1884, og Authors' League of America i 1912.

Norske forfatterforeninger

De norske forfatterforeningene er organisert etter litterære sjangere: skjønnlitteratur, sakprosa/lærebøker, dramatikk og barne- og ungdomslitteratur. Den eldste foreningen er Den norske forfatterforening (DnF), for skjønnlitterære forfattere, som ble stiftet i 1893. Forfatterforbundet ble stiftet i 2018, delvis som en reaksjon på de strenge opptakskriteriene i DnF.

Foreningene er dels kollegiale fellesskap, men i hovedsak kulturpolitiske og bransjepolitiske interesseorganisasjoner.

Nordiske forfatterforeninger

Nordisk forfatter- og oversetterråd ble stiftet i 1920. Det er et fellesorgan for styrene i de nordiske forfatterforeninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg