Normandie-formatet er betegnelsen på det diplomatiske samarbeidet mellom juni 2014 og februar 2022 som ble etablert under den væpnede konflikten i Donbas under Ukraina-krisen. Samarbeidet omfatter Tyskland, Frankrike, Russland og Ukraina. Navnet skriver seg fra det halvoffisielle møtet den 6. juni 2014 på Château de Bénouville mellom statslederne for de fire landene under feiringen av 70-årsdagen for landgangen i Normandie under andre verdenskrig (D-dagen). Der møttes François Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko.

Målet med samarbeidet var å finne en fredelig løsning på krisen i Ukraina. Normandie-formatet lå i praksis til grunn for arbeidet fram mot Minsk II-avtalen og overvåkingen av dens etterlevelse.

Lederne for de to utbryterrepublikkene, Folkerepublikken Lugansk og Folkerepublikken Donetsk inngikk ikke i samarbeidet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg