Faktaboks

Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner

NVIO

Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
16.11.1960
Daglig leder
Bjørn Robert Dahl
Styreleder
Ole Asbjørn Fauske

Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner er en norsk organisasjon som arbeider for å fremme interessene til veteraner fra tjeneste i militære operasjoner i utlandet. Forbundet har røtter tilbake til 1960.

NVIO er en landsomfattende organisasjon med vel 50 lokale foreninger. Den har et sekretariat på Akershus festning i Oslo.

NVIO er en medlemsorganisasjon, og har rundt 7000 medlemmer. Forbundet utga tidligere medlemsbladet Sjekkposten; fra 2007 magasinet Veteran.

Formål

Forbundet arbeider for å støtte veteraner fra internasjonale operasjoner og deres pårørende. De har kontakt med myndighetene og sprer informasjon. De har også direkte kontakt med og støtter veteraner og deres familier. Dette skjer blant annet i form av et landsomfattende kameratstøttearbeid. I 2005 opprettet de en kameratstøttetelefon.

Arbeidet innbefatter også forebyggende arbeid drevet av veteraner overfor andre veteraner. NVIO står også bak Stiftelsen Veteranhjelp, som kan gi akutt økonomisk støtte i form av rentefrie lån til veteraner og deres nærmeste familie. Allerede i 1988 opprettet organisasjonen FN-soldatenes hjelpefond.

Forbundet engasjerte seg på 2000-tallet for å etablere et veteransenter på Bæreia utenfor Kongsvinger, først med et prøveprosjekt i 1999. Dette ble senere overtatt av Staten, og drives nå som et veteransenter av Forsvarets veterantjeneste.

Historikk

Forbundets historie går tilbake til 1960. Offiserer som hadde vært observatører i FN-operasjoner i Midtøsten stiftet da Norske militære FN-observatørers landsforening. Generalløytnant Odd Bull var blant initiativtakerne og var første formann.

I 1966 åpnet de for flere medlemmer, og endret navnet til FN-befalets landsforening. Fra å være hovedsakelig Oslo-basert ble det fra tidlig på 1980-tallet etablert lokale foreninger. I 1988 åpnet foreningen for andre veteraner enn bare befal. Den tok da navnet FN-veteranenes landsforbund (FNVLF).

På 1990-tallet ble Norges deltakelse i militære operasjoner bredere: Fra tidligere å delta i FN-operasjoner ble det nå flere særlig under NATO-kommando, så vel som koalisjoner. På grunn av dette valgte foreningen i 1997 å tilby alle veteraner fra ulike internasjonale operasjoner medlemskap. Først i 2009 ble dette reflektert i organisasjonens navn, som da ble endret til Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg