Forsvarets veterantjeneste er en fagavdeling i Forsvaret med ansvar for Forsvarets oppfølging og ivaretaking av veteraner fra internasjonale operasjoner.

Bakgrunn

Forsvarets veterantjeneste ble etablert 24. august 2011, og erstattet da Forsvarets veteranadministrasjon, som ble etablert i 2006.

Etableringen av FVT hadde bakgrunn i en styrket politisk prioritering av veteransaken på 2000-tallet. Dette inkluderte framlegging av en egen stortingsmelding om oppfølging av veteraner i 2009.

Ledelse

Forsvarets veterantjeneste ledes av Forsvarets veteraninspektør (FVI), en funksjon som ble opprettet i august 2011. Den første veteraninspektør var generalmajor Robert Mood. Han ble i 2013 etterfulgt av generalmajor Kristin Lund, som i 2014 ble etterfulgt av brigader Tom Georg Guttormsen. Han ble i 2018 etterfulgt av generalmajor Finn Kristian Hannestad, før oberst Morten Henriksen tok over i 2021.

Oppgaver

FVT er faginstans for veteranspørsmål innad i Forsvaret, og et kontaktpunkt ut mot samfunnet. Avdelingen bidrar blant annet til dokumentasjon av norsk deltakelse i internasjonale operasjoner, og er fagansvarlig for den årlige veterankonferansen.

En hovedoppgave for FVT var i utgangspunktet å koordinere Forsvarets arbeid med oppfølging av tiltakene i Regjeringens handlingsplan for ivaretakelse av veteraner fra internasjonale operasjoner, lagt fram 2. mai 2011: I tjeneste for Norge. Regjeringens handlingsplan for ivaretakelse av personell før, under og etter utenlandstjeneste. En oppfølgingsplan ble lagt fram 25. august 2014.

FVT har også som en oppgave å forvalte Forsvarets dekorasjoner knyttet til deltakelse i internasjonale operasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg