Forsvarets veterantjeneste

Artikkelstart

Forsvarets veterantjeneste (FVT) er en fagavdeling i Forsvaret, med ansvar for Forsvarets oppfølging og ivaretaking av veteraner fra internasjonale operasjoner.

Bakgrunn

Forsvarets veterantjeneste ble formelt etablert 24. august 2011, og erstattet da Forsvarets veteranadministrasjon, som ble etablert i 2006.

Etableringen av FVT har bakgrunn i en styrket politisk prioritering av veteransaken på 2000-tallet, som også inkluderte framlegging av en egen stortingsmelding om oppfølging av veteraner, i 2009.

Ledelse

Forsvarets veterantjeneste ledes av Forsvarets veteraninspektør (FVI), en funksjon som ble opprettet i august 2011. Den første veteraninspektør var generalmajor Robert Mood. Han ble i 2013 etterfulgt av generalmajor Kristin Lund, som i august 2014 ble etterfulgt av brigader Tom Georg Guttormsen. Han ble i august 2018 etterfulgt av generalmajor Finn Kristian Hannestad.

Oppgaver

FVT er faginstans for veteranspørsmål innad i Forsvaret, og et kontaktpunkt ut mot samfunnet. Avdelingen bidrar blant annet til dokumentasjon av norsk deltakelse i internasjonale operasjoner, og er fagansvarlig for den årlige veterankonferansen.

En hovedoppgave for FVT var i utgangspunktet å koordinere Forsvarets arbeid med oppfølging av tiltakene i Regjeringens handlingsplan for ivaretakelse av veteraner fra internasjonale operasjoner, lagt fram 2. mai 2011: I tjeneste for Norge. Regjeringens handlingsplan for ivaretakelse av personell før, under og etter utenlandstjeneste. En oppfølgingsplan ble lagt fram 25. august 2014.

FVT har også som en oppgave å forvalte Forsvarets dekorasjoner knyttet til deltakelse i internasjonale operasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg