Lambertseter

Lambertseter. Drabantbyen fotografert i 1958, før den ennå var helt ferdig. I bakgrunnen sees radiomastene til Oslo kringkaster, som var inspirasjonskilde til mange av veinavnene i området.

Av /KF-arkiv ※.
Lambertseter skolekorps

Lambertseter skolekorps spilte under åpningen av Lambertseterbanen i 1966.

Av /Oslo byarkiv / Digitalt Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Lambertseter er et boligområde i Oslo som ofte blir betegnet som Norges første drabantby. Det ligger i bydelen Nordstrand.

I 1988–2004 var Lambertseter også navnet på administrativ bydel i Oslo kommune. Området har enhetlig bebyggelse bestående i dominerende grad av blokkbebyggelse, med byggestart i 1950. Det har større friområder i øst og sør, samt ved områdene rundt den tidligere Oslo kringkaster (1929–1954) sentralt i området. Det er et viktig forretnings- og servicesenter ved Lambertseter T-banestasjon.

Lambertseter utgjør også et sogn. Lambertseter kirke tegnet av arkitekten Harald Hille, ble innviet i 1966.

Navnet er etter en gård som opprinnelig het Sæter. Førsteleddet er etter en som var bruker av gården på 1600-tallet, som het Lambert.

Kart

Lambertseter
Lambertseter
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg