Nordisk festdrakt

Nordisk festdrakt for kvinner og menn
.

Artikkelstart

«Nordisk festdrakt» ble utviklet som et samarbeid mellom flere av Husfliden-butikkene, med Husfliden i Bergen som initiativtaker. Utgangspunktet var å designe ei drakt som skulle kunne brukes av folk fra hele Norden, som alternativ eller supplement til en bunad. Det er Lisbeth Lillebø som har designet både draktene og sølvet. Draktene er dermed fritt komponert, og har ikke rot i lokal folkedraktskikk fra noe bestemt område i Norden.

Draktdeler, kvinne

Drakta består av stakk med forkle, skjorte, jakke, belte, løslomme og hodeplagg. Stakken lages i mørkeblått ullstoff med grønn kant nederst. Forkleet er i et grønt, damasklignende stoff. Jakka lages i tre ulike rødfarger i kombinasjon, og har broderi på framstykkene og sidene. Den lukkes med ei sølvlenke foran.

Skjorta er i hvit, kjemmet bomull, mens løslomma er i samme farger og materialer som jakka. Løslomma henger i en sølvkrok i lærbeltet. Hodeplagget er en hatt i samme stoff som jakka, med sølvdetaljer påmontert foran og bak.

Det er designet eget sølv til drakta, og dette består av halsnål og mansjettknapper til skjorta, hattepynt, sølvlenker til jakka, krok til løslomma og beltespenne. Smykkene ble tildelt Norsk Designråds merke for god design i 1999.

Draktdeler, mann

Drakta består av jakke, vest, skjorte og bukse. Jakka og buksa lages i samme type mørkeblå vadmel, mens vesten lages i de samme røde ullstoffene som jakka til kvinnedrakta.

Jakka er kort og har kanting av samme stoff som forkleet til kvinnedrakta. Det er de samme broderidetaljene som går igjen foran og på ermene på herrejakka som også fins på kvinnedrakta. Åttebladrosa står sentralt i mønsteret. Jakka lukkes med sølvlenke foran. Vesten lukkes med glidelås. Buksa har gylf og stikklommer, og dessuten lommer på sidene av beina. Broderidetaljene fra jakka går også igjen på sidene her. Buksa kan reguleres i ryggen og nederst ved føttene. Der er det også splitt med knepping.

Det er designet eget sølv til drakta, i samme stil som sølvet til kvinnedrakta. Sølvet består av halsnål og mansjettknapper til skjorta, lenke til jakka og beltespenne.

Nordisk festdrakt er for tiden ikke i produksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg