Faktaboks

Nils Vollan

Nils Olai Nilsen Vollan

Født
3. august 1895, Balsfjord
Død
6. november 1978
Mannskap på skute
Mannskapet på skuta "Sjøliv" fotografert i juni 1925 etter at Amundsen og de andre ekspedisjonsdeltakerne ble reddet. Nils Vollan t.v.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY 2.0

Nils Vollan var en norsk ishavsskipper, fangstmann og fisker. I 1925 berget Vollan polarforskeren Roald Amundsen og hans mannskap fra nordkysten av NordaustlandetSvalbard, etter at de hadde forsøkt å fly til Nordpolen, noe som vakte stor oppmerksomhet i samtiden.

Oppvekst og fangstliv

Nils Vollan ble født på gården Vollan i Balsfjord, og vokste opp i en stor søskenflokk. Han fikk tidlig interesse for ishavsfangst. Første turen var som 16 år gammel kokk i M/K «Balsfjord» i 1911, til Nordisen. Senere fulgte omtrent årvisse ishavsturer med ulike skøyter. Som 22-åring ble han medeier i M/K «Sjøliv» og året etter ble han skipper på skøyta, som han hadde i drift i 26 år. På disse årene gjorde han rundt 35 turer på selfangst i tillegg til å drive med torske- og sildefiske.

Berget Roald Amundsen

I mai 1925 startet Roald Amundsen med mannskap en ferd fra Ny-Ålesund mot Nordpolen med to Dornier-Wal flybåter. Da tre uker gikk uten livstegn fra dem begynte mange å miste håpet om å se ekspedisjonsdeltagerne igjen.

Imidlertid hadde flyene landet i råk i isen på ca. 87° N for å kunne foreta en nøyaktig posisjonsberegning. Det ene flyet havarerte under landingen, og det tok ekspedisjonsdeltakerne tre og en halv uke å lage en primitiv flystripe og få det andre flyet i lufta med alle om bord. De returnerte til Svalbard, men var nesten tom for bensin da de nådde nordkysten av Nordaustlandet. Ved et meget heldig sammentreff oppdaget mennene ei ishavsskøyte i nærheten. Det var «Sjøliv» fra Balsfjord. De ble ikke sett fra skuta, men fikk startet opp motoren igjen og brukt de siste dråpene drivstoff til å komme seg nærmere båten. «Sjøliv» førte deretter Amundsen og de fem andre mennene tilbake til Ny-Ålesund.

I et intervju fra 1947 fortalte Nils Vollan at det var mer eller mindre tilfeldig at «Sjøliv» befant seg akkurat her den dagen. De hadde tidligere slått propellen på båten krokete, og måtte ta seg til Grønfjorden og få den ordnet. Mens de holdt på med propellen, kom marinens transportskip «Farm» inn til samme kai. Det hadde ledsaget Amundsen over Nordishavet, og ført sakene hans til Kings Bay (Ny-Ålesund). Mannskapet på «Farm» oppfordret Nils Vollan til å se etter Amundsen, i og med at «Sjøliv» skulle videre nordover.

Målet for «Sjøliv» var Kvitøya, nordøst for Nordaustlandet. Før de kom så langt, ble de liggende vest for Nordkapp (ved nordkysten av Nordaustlandet) og fangste. Da var det at de så et fly komme mot dem. Vollan fikk satt en lettbåt på sjøen, og rodd dem i møte. Amundsen og mannskapet var skjeggete og skitne, og det var ikke før Vollan så Amundsen i profil at han skjønte fullt ut hvem det var.

Amundsen og mennene kom seg om bord i «Sjøliv», fikk mat og drikke og skyss tilbake til Kings Bay. Idet de kom til kaia der, så de to andre fartøyer; «Heimdal» og «Hobby». Det viste seg at begge lå klar for å lete etter den tapte ekspedisjonen, og på kaia var befolkninga samlet for å se på skipenes avgang. «Sjøliv» seg inn til Kings Bay bare kort tid før ekspedisjonens avgang, og oppstandelsen ble naturlig nok stor.

Roald Amundsen forteller om denne episoden med egne ord i boken Roald Amundsens opdagelsesreiser, minneutgave bind IV (1930).

Nils Vollan og «Sjøliv» berget ikke bare Amundsen og mannskapet, men også viktig filmhistorie. Under hele ekspedisjonen med flyene ble det nemlig filmet, og «Roald Amundsen – Lincoln Ellsworth flygeekspedisjon 1925» ble vist på Tromsø internasjonale filmfestival i 2011.

Flere dåder

Nils Vollan var bare 29 år da hendelsen med Roald Amundsen skjedde, men både han og mannskapet på «Sjøliv» ble verdenskjent over natta. Sjøl mente han at det var en annen bragd som var mer verdt å nevne, nemlig da han i 1922 var med å berge mannskapet på skuta «Hvalen» fra forlis. Det var 12 personer om bord.

I 1942 ble «Sjøliv» solgt til Lyngen, hvor den i dag ligger på havets bunn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Amundsen, Roald (1930): Nordpolen. Den første flukt over Polhavet. Minneutgave bind IV. Oslo: Gyldendal
  • Bakkevoll, Karen Gove (1974): Intervju med Nils Vollan, opptak fra 1974. Tilgjengelig på Youtube.
  • Elvestad, Lill-Karin (2015): Nils Vollan – nøktern og verdensberømt. Årbok Malangen og Balsfjord 2015, s. 18-22.
  • Lund, Thoralv (1970, 1. august): Nils Vollan 75 år. Nordlys, s. 2.
  • Reinholdtsen, Peter (2011, 11. januar): Berget av ishavsskute. iTromsø, s. 6.
  • Ytreberg, Nils A. (1971): Tromsø bys historie. Bind tre. Tromsø: Peder Nordbye A

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg