Nils Stockfleth

Faktaboks

Nils Stockfleth
Nils Joachim Christian Vibe Stockfleth
født:
11. januar 1787, Fredrikstad, Østfold
død:
26. april 1866, Sandar (nå Sandefjord), Vestfold

Nils Joachim Christian Vibe Stockfleth var en norsk prest og misjonær blant samer. Stockfleth er kjent for at han oversatte religiøse skrifter og litteratur til nordsamisk. Etter først å ha arbeidet som prest fokuserte han fra 1839 om språkstudier, undervisning og oversettelsesarbeid til samisk og finsk.

Stockfleth ble utdannet som Cand.theol i 1824, var sogneprest i Vadsø (1825–1828), prest i Kautokeino (1826–1830) og Lebesby (1828–1839). Han sluttet som prest 1839 og arbeidet etter dette med opplysningsarbeid blant samene, som oversetter, og med undervisning i samisk og finsk ved Universitetet i Kristiania (senere Oslo). Stockfleth mente at samer og kvener hadde en hellig rett til å få formidlet Guds ord på sine egne språk. Han var en viktig kraft bak at det ble startet undervisning i samisk og finsk ved universitet.

I 1852 reiste han fra Finnmark. Før han reiste hadde biskopen i Tromsø i 1851 bedt ham om å reise til Kautokeino. Den Læstandianske vekkelsen hadde, etter biskopens syn, ført til åndelig uro og han håpet at Stockfleth kunne føre vekkelsen i en mer akseptabel retning. Stockfleth møtte også opp i en læstadiansk forsamling, men mistet helt besinnelsen da mange av de frammøtte ble grepet av vekkelsen. Han slo rundt seg for å få dem til å roe seg og klarte ikke å håndtere situasjonen og sitt eget gemytt. Rett etter at Stockfleth reiste brøt Kautokeino-opprøret ut.

Stockfleth mottok pensjon fra staten fra 1853.

Utgivelser

  • Det nye testamente – Samisk utgave, 1840 og senere utgaver
  • Nogle religiøse breve. Christiania:Fabritius, 1845
  • Norsk- lappisk ordbog, 1852
  • Dagbok over mine missionsreiser i Finnmarken. Christiania: Christian Tønsbergs Forlag, 1860
  • Breve fra Niels J. Chr. V. Stockfleth 1825–1854. Kristiania: J. N. Skaar, 1896

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Weihe, Hans-Jørgen Wallin (1999). "Social Work" and Missionary Work as Part of the Power game. Doktorgradsavhandling. Universitet i Lund

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg