Nils Christian Stenseth

Faktaboks

Nils Christian Stenseth
Født
29. juli 1949, Fredrikstad
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nils Christian Stenseth, norsk økolog og evolusjonsbiolog. Dr.philos. I 1978 gjorde han en teoretisk undersøkelse av bestandssvingninger hos smågnagere. I 1980 ble han professor i populasjonsøkologi og zoologi ved Universitetet i Oslo. Han arbeidet med populasjonsdynamikk og evolusjon, både teoretisk og i konkrete studier av en rekke dyregrupper. Han har også vært redaktør for bøker om forvaltning og bærekraftig utvikling.

Stenseth var leder av Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) ved Universitetet i Oslo frem til høsten 2018. CEES var et nasjonalt Senter for fremragende forskning i årene 2007-2017, og er nå et forskningssenter ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo. Siden 2018 har han vært ansatt som forskningsprofessor ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO.

Nils Chr. Stenseth er medlem av forskningsakademier i Norge, USA, Frankrike, Russland og Finland. Han ble slått til ridder av den franske Æreslegionen i 2011, og innehar flere æresdoktorat og æresprofessorat. Han var også styremedlem i Store norske leksikon til 2020.

Utmerkelser

  • Norsk forskningsråds pris for fremragende forskning (2000)
  • Norges forskningsråds formidlingspris (2012)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg