Senter for fremragende forskning er en status som Norges forskningsråd kan tildele et forskermiljø som vurdert etter kriterier fastsatt av Forskningsrådet anses for å holde særlig høyt nivå. Forskergruppen, som har felles ledelse og forskningsplan, får langsiktige og ekstra gode økonomiske betingelser.

Faktaboks

Også kjent som
SFF

Statusen tildeles for inntil ti år, og langsiktigheten skal sammen med de romslige økonomiske betingelsene gi grunnlag for å satse tungt på etablerte forskermiljø med stort potensiale. Ordningen er ment som et virkemiddel for å heve kvaliteten på norsk forskning og videreutvikle forskermiljø som allerede har vist seg som fremragende, for slik å kunne hevde seg på et høyt nivå internasjonalt, utvikle nye samarbeidsforhold og å styrke forskerrekrutteringen.

Ordningen kom i stand i 2002 med opprettelsen av de tretten første sentre som ble avsluttet i 2012. Hvert senter mottok årlig mellom seks og 20 millioner kroner, med et samlet årlig budsjett på 155 millioner kroner. Åtte nye sentre ble opprettet i 2007, tretten i 2013 og ti i 2017.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg