Senter for fremragende forskning, er en status som Norges forskningsråd kan tildele et forskermiljø som vurdert etter kriterier fastsatt av Forskningsrådet anses for å holde særlig høyt nivå. Forskergruppen, som har felles ledelse og forskningsplan, får langsiktige og ekstra gode økonomiske betingelser.

Statusen tildeles for inntil ti år, og langsiktigheten skal sammen med de romslige økonomiske betingelsene gi grunnlag for å satse tungt på etablerte forskermiljø med stort potensiale. Ordningen er ment som et virkemiddel for å heve kvaliteten på norsk forskning og videreutvikle forskermiljø som allerede har vist seg som fremragende, for slik å kunne hevde seg på et høyt nivå internasjonalt, utvikle nye samarbeidsforhold og å styrke forskerrekrutteringen.

Ordningen kom i stand i 2002 med opprettelsen av de tretten første sentre som ble avsluttet i 2012. Hvert senter mottok årlig mellom seks og 20 millioner kroner, med et samlet årlig budsjett på 155 millioner kroner. Åtte nye sentre ble opprettet i 2007, tretten i 2013 og ti i 2017.

I 2017 er det 31 aktive sentre for fremragende forskning. Disse er (eksterne lenker i parantes):

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.