Nils Astrup

Faktaboks

Nils Astrup
Født
30. april 1843, Grue, Hedmark
Død
18. mars 1919, Natal, Sør-Afrika

Artikkelstart

Nils Astrup var en norsk misjonær. I 1883 reiste han ut som misjonær til Natal i Sør-Afrika der han overtok ledelsen av Den Norske Kirkes Misjon ved Schreuder (NKMS) etter at stifteren Hans Paludan Smith Schreuder døde i 1882. Astrup ble ordinert som biskop i Nidarosdomen for misjonen i 1902.

Bakgrunn

Astrup ble utdannet som jurist (cand.jur) i 1866 og som teolog i (cand.theol) i 1877. Han arbeidet som dommer fra 1866 til 1869 og var sogneprest på NorddalSunnmøre fra 1879 til 1883.

Den Norske Kirkes Misjon ved Schreuder

Astrup var konservativ teologisk og så sin oppgave i å være prest som formidlet evangeliet til nye mennesker i nye samfunn. Han så det som sentralt å arbeide for å utdanne afrikanske medarbeidere, utgi kristen litteratur på zuluspråk og å bygge en luthersk kirke blant zuluene. En av hans første handlinger var å ordinere misjonens første afrikanske prest. Astrup var sterkt kritisk mot boerne og mente at det ikke var tvil om at de hadde behandlet innfødte med hardhet og forakt. I konflikten mellom boere og engelskmenn fant han England som det beste alternativet. Han var imidlertid sterkt kritisk til forsøkene på å kolonisere zuluene.

Astrup oppholdt seg mest på misjonsstasjonen Untunjambili i Natal, men foretok også reiser blant annet til områdene nord for KwaZulu i 1890. Han blir regnet for en svært dyktig språkmann. Astrup døde på misjonsstasjonen i 1919 og er gravlagt der. Alle hans barn gikk senere inn i tjeneste for NKMS.

NKMS arbeid fikk støtte fra norske miljøer i USA. Fra 1928 overtok Den Norske Synode i USA det økonomiske- og finansielle ansvaret for NKMS.

Litteratur

  • Astrup, Nils (1903). Zulumissionens Maal - Africas Hjerte: et Ord til Venner ad det mørke Fastland om Missionsudsigterne, belyst af Prophetierne, Historien og Nutidsbegivenhederne. Kristiania
  • Astrup, Nils (1891). En Missionsreise til Limpopo: gjennem Zululand, Swaziland og Tongaland ind i riget Umgaza. Kristiania
  • Berg, Roald (2009). Misjonshistorie og samfunnsforskning. Nytt Norsk Tidsskrift.
  • Nome, John (1943). Det norske misjonsselskaps historie i norsk kirkeliv: fra stiftelsestiden til Schreuders brudd. Stavanger: Det Norske Misjonsselskap.
  • Simensen, Jare (2003). Kristendommen i Afrika i det 20 århundre - politisk og sosial funksjon. Tidsskriftet for Teologi og Kirke.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg